Начало » Новини » Страната
14.09.2017 г.

Икономисти започват мащабен двугодишен проект за незаконната търговия с цигари

sinor

Институтът за пазарна икономика започва нов двугодишен проект с фокус върху незаконната търговия с тютюневи изделия у нас. България е ключов пример по отношение на незаконната търговия на цигари и други тютюневи изделия в Европейския съюз, съобщиха от института.  Експертите изброяват и съответните причини за развитие на тази порочна практика - страната е външна граница на ЕС, макар и да е най-бедната страна в ЕС, ние следва да прилагаме минималните акцизни ставки върху тютюневите изделия в съюза, страната се характеризира със слаби институции за контрол и високи възприятия за корупция.

България е и сред страните, чиито бюджети са в най-голяма степен зависими от акцизното облагане на тютюневи изделия в ЕС. През последните 10 години България се изправи пред редица предизвикателства по отношение на акцизното облагане на тютюневите изделия, които в отделни моменти донесоха негативи за пазара и обществото като цяло.

Основната цел на проекта на ИПИ „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“ е да проучи и покаже недостатъците във водените политики, както и институционалните слабости, които дават добра почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната. Тези проблеми от своя страна водят до сериозни негативни последици за обществото като изкривяване на легалния пазар, загуба на данъчни приходи, корупция и финансиране на престъпни дейности.

Стъпвайки смесения подход на „икономика и право“, ще обвържем икономическите теми като акцизната политика, еластичността на цените и достъпността за потребителите с правните и институционални въпроси, обещават икономистите. В анализа си те ще акцентират върху адекватността на законовата рамка, представянето на разследващите органи и прокуратурата, както и съдебната практика в тази сфера.

„Това ще ни помогне да изведем решения за политиките и регулаторната рамка, които ще бъдат от полза както за правителството (данъчни приходи), така и за участниците на пазара (честни правила и ограничаване на незаконния пазар), посочват експерти от института.

Водещият фокус на проекта ще е върху незаконната търговия в България. Въпреки това, проектът ще има своята насоченост и към европейските политики. По-доброто разбиране на потенциалните негативни ефекти от хармонизирането на акцизната политика в рамките на ЕС е от ключово значение за бъдещото развитие на съюза в тази посока.

Проектът на ИПИ е в рамките на инициативата PMI IMPACT – световна инициатива за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.

Проектът на ИПИ „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“ е сред 32 проекта, които бяха избрани от над 200 проектни предложения в първия кръг на PMI IMPACT. 

Икономисти започват мащабен двугодишен проект за незаконната търговия с цигари
6295
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Одобрени са промени в Закона за акцизите и данъчните складове
И електронните цигари ще бъдат облагани с акциз
Преопаковани и етикетирани съгласно действащото законодателство
Във Велинград откриха неразрешени в ЕС препарати за растителна защита
Държим 22-то място в Европа
България е либерална към употребата на алкохол и цигари
Анализ на KPMG
Българите пушат по-малко нелегални цигари
Решения на Министерския съвет
Закон въвежда нови изисквания за опаковките на цигарите
Странно какви разрешителни са издадени за това производство
Апелативният съд потвърди задържането на 11-те производители на нелегални цигари в Пловдивско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини