Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2017 г.

Вземете калеми, за да облагородите дръвчетата

Съхранявайте ги в мазето или хладилника до март
Вземете калеми, за да облагородите дръвчетата

Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, свежи и незаразени от вируси и други болести. На тези условия отговарят калемите, които се вземат от апробирани маточни дървета. Работата по апробацията се провежда от агрономи, познаващи добре сортовете. Те могат да установят доколко белезите на плодовете и вегетативните органи, продуктивността и растежната сила на дърветата, тяхната устойчивост на студ и болести съответстват на оригиналните описания на сортовете. По този начин се избягва рискът от размножаване на сортове, които само наподобяват оригиналния сорт.
Калемите се срастват с подложките и се развиват нормално, когато са приготвени от доброкачествени резници.

На какви условия трябва да отговарят:
- Калемите да се изрязват само по силни леторасти, по чиято ос са образувани по-голям брой (12-18) растежни пъпки;
- Събират се през дълбокия покой;
- Не ги взимайте от лакомците и много силните клонки във вътрешността на короната, от незапасените клонки с недоразвити пъпки и невдървеняла напълно връхна част, от битите от градушка и предивременно обезлистени от болести и неприятели коронки;
- От слаби леторасти (с 6-10 пъпки) не може да се приготвят качествени калеми;
- Калемите се навързват в снопчета по 15-20 броя непосредствено след като бъдат отрязани от маточното дърво. Към снопчетата се закрепват етикети, върху които се отбелязва наименованието на сорта. Това изискване трябва да се спазва строго, за да се избегне смесването на калемите от различни маточни дървета.

Съхранение
Калемите в снопчетата се подравняват, за да се поставят основните отрези на една равнина. Долната част на снопчетата се заравя плътно в навлажнен чист речен пясък. Те се поставят в избено помещение с постоянна температура, която не надвишава 0-4С. Заравянето се прави така, че отделните снопчета да бъдат разделени с достатъчно дебел пласт навлажнен пясък. Температурата на въздуха и влажността на пясъка трябва да се контролират редовно. Помещенията се проветряват през нощта. Не трябва да се допускат чести и прекомерни поливки, понеже пъпките се събуждат предивременно.
Малки количества калеми могат да се съхраняват за кратко време в хладилник. Поставят се в найлонов плик, като основата на калемите се обвива в навлажнен памук.

Вземете калеми, за да облагородите дръвчетата
1086

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Благодарение на търсенето на вината, фуражите и алкохола
Износът на селскостопански продукти и храни от ЕС нарасна с над 5 на сто през 2017 година
Природозащитници призоваха правителството на страната да стимулира биоземеделието
Над 70 на сто от плодовете и 40 на сто от зеленчуците във Франция съдържат остатъци от пестициди
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Свързани материали
Виж
Практика
Медът ще помогне на калема да се прихване
Кога се събират калеми от дръвчетата за пролетно присаждане и как се съхраняват?
Тънкости при вземането на калема
Събиране и съхраняване на калеми
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам