Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.09.2017 г.

Винаги в центъра на вниманието

Повечето декоративни храсти и дървета привличат вниманието ни веднъж в годината, най-често това става по време на цъфтеж. Има обаче и обитатели на градината, които демонстрират прекрасна премяна два пъти – през есента, когато се покриват с ярки листа и през пролетта потънали в нежни цветове.
Сред декоративните плодови дървета особено впечатление прави сливата. Нейните цветове са особено красиви пролетно време, когато малките декоративни дръвчета потъват в розови или снежно бели цветове. През есента растението става още по-впечатляващо, защото листата му се обагрят в жълти и оранжеви тонове, които преливат до огнено червено. Повечето сортове на японската вишна Prunus serrulata, известна като сакура са дребни дръвчета, които са в центъра на вниманието целогодишно.
Не е възможно равнодушно да се премине покрай японската калина, която прави впечатление с широко разтворените се клони. Заради неголямата си височина тя е подходяща за малки градини. Сортът Mariessi достига до 2 м височина, а в края на сезона неговите листа се оцветяват в ярко червено.
Задължиително украшение за есенната градина са плодовете по дърветата и храстите. Това е една от причиинте през последните години да са много популярни ябълката (Malus) и японската дюля (Chaenomeles japonica). Ефектни са също така пиракантата и киселият трън (Berberis). И за двете растения обаче трябва да се внимава много, защото са с остри шипове.
Особено място сред декоративната растителност заема студоустойчивата ирга (Amelanchir), която през май или юни се покрива с белоснежни цветове, а през есента се облича с красиви оранжево – червени листа, на чийто фон тъмносините плодчета изглеждат като ценно украшение.
За върхът на изисканите есенни аранжировки се считат елегантните съчетания, при които в градината се разпалват истински огньове от елегантни листа и клони, които са обагрени във всички топли цветове. А през зимата, когато опадат листата и детайлите в градината намаляват, своята незаменима роля играят декоративните плодове, които не се боят от студа и остават на пост до първите цветове.

Кучешкият дрян е 3 в 1
Кучешкият дрян (Cornus kousa) е очарователен с красивата си естествена форма, възхитителните цветове през пролетта и ослепителната есенна окраска. Сред представителите на този род дрян особено атрактивна е китайската разновидност (Cornus kousa var.chinensis). Заедно с цъфтящият дрян (Cornus florida) са особено щедри на цветове, които се отварят в началото на лятото.

Ябълката от „райската” градина
Декоративната ябълка (Malus) през пролетта е покрита с нежни розови цветове, които прекрасно се съчетават със сините мускари и ярките минзухари. Под дървото може дас е засадят ранни пролетни цветя, които няма да се чувстват пренебрегнати в тази компания. През есента не само огнените листа, но и дребните плодовете продължават да задържат вниманието върху това „райско” растение, което е истинско бижу в малката градина.

Триметровият малчуган на двора
Едно от най-популярните градински растения е иргата (Amelanchir). През пролетта дървото се покрива с хиляди звездовидни цветове, а през есента се отличава с оранжево – червените си листа. Овалолистната ирга (Amelanchir ovalis) е истинска находка за притежателите на малки градини. На височина тя не израства повече от три метра и се вписва добре във всяка среда.

Снежна премяна за калината
През май и юни калината от сорта Mariesil се покрива с цветове и клоните приличат на покрити от сняг. Само месец и половина след това обаче листата се оцветяват в интензивни тъмно-червени и виолетови тонове. Калините са храсти и неголеми дървета. Различават се по размери и външен вид, форма на листата, цветовете и плодовете. Обикновената калина е невзискателен храст, който се отблагодарява на грижите с ярки цветове, богата есенна украса на листата и красиви плодове.

Винаги в центъра на вниманието
4244
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини