Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.09.2017 г.

Градина в градския дом

Несъвместимите на пръв поглед неща: градина и градски апартамент, се оказва, че си могат да съжителстват мирно. За създаването на такава „градска” градина е подходяща тераса, лоджия или просторен балкон. А ако вие сте щастлив собственик на ъгълче от плосък покрив на сградата, тогава градината може да стане просто удивителна. Такива „острови на природата” са достатъчно разпространени в Париж, като много от тях са скрити от странични наблюдатели и почти не се забелязват от улицата. Всъщност във френската столица те са много повече, отколкото ни се струва на пръв поглед.

Красотата й се определя от културата
За парижаните вътрешния двор е важно жизнено пространство. За едни той е място за отдих със семейството след работния ден, други пък се срещат с приятели на това зелено островче сред големия град, а за трети той е убежище, в което да останат сами сред зеленина и цветя. Някои го използват за ботанически експерименти, а за други той е способ да разширят жизненото си пространство, като направят например от градината трапезария – все пак апартаментите в центъра на столицата са скъпи. Във всеки случай това островче от зеленина играе важна роля в живота на гражданите, независимо от индивидуалните им предпочитания и страната, в която живеят. Скандинавците също се стремят да украсят със зеленина, мебели за отдих и ярки чадъри своите градски балкони и тераси.

Строгост или мекота?
Градината обаче винаги бива приемана като продължение на дома. Върху нейната организация оказват влияние не само характера и навиците на собственика, но и интериора и външния вид на дома. Например строгите геометрични линии, непривлекателните ъгли и панелни плоскости на дома, могат да се смекчат с виещи се растения или кована вита решетка, чиито фрагменти се редуват с подпори за растенията и е своеобразно външно ограждение на градината-балкон.
Площта на градината, разбира се, е важна при нейното оформление, но правилно организираната и оформена от дизайнер градина ще бъде уютна и на шест квадрата площ. Главното в устройството й не са нейните размери, а измислените планови решения.
Вариантите за оформянето на градината са различни - от живописен „безпорядък” сякаш създаден от самата природа, до рационално разработено пространство с правилни и строги форми.

Точните обитатели зависят от вкуса ни
Растенията, които се използват във вътрешните градини условно могат да се разделят на такива, които правят сянка, и такива, които изглеждат красиво, цъфтят и плододават. Сега са популярни така наречените растения плевели, подобни на прерийни треви с малки невзрачни цветчета или без цветове.
Често се използва съчетание на стайни цветя, изнесени за лятото в градината и градински едногодишни, а ако са засадени в различни по форма, но стилистически подобни саксии или сандъчета, то ще се получи своеобразна цветна композиция. Тя може да се допълни с оригинални декоративни детайли, например керамична стомна, напълнена с естествени гъби. Необичайно и декоративно изглеждат и зеленчуци, отглеждани редом с цветята: лук, салата, тиква.
Съдовете, в които се отглеждат растенията, трябва да бъдат оптимални за техния растеж: да са достатъчно големи, да обезпечават определената влажност и достъп на въздух до корените, а също и да са удобни за поливане. Но главното е тези керамични саксии, вази и кашпи да са красиви и да съответстват на стила, избран за градината. Наред със саксиите за цветя може да се поставят ръчно рисувани стомни или да се украси композицията с декоративни детайли: камъни, птички от ковано желязо, статуи и др.
Саксиите с цветя могат да се поставят на високи опори от ковано желязо или да се овесят на стената.

Подът и стените продължават основната идея
Подът на балкона, лоджията или терасата за по-голямо сходство с градината се покрива с плочи от природен камък, кирпич или керамични плочки. А отгоре може да се сложите килим от полипропилен или естествени материали: от кокосови влакна, тръстика или морски водорасли.
Стените, както и подът е по-добре да се направи от камък или кирпич, но може и да се измаже и боядиса. При това може да се рискува и да се направи в наситен цвят: например теракота или син. А ако не обичате експериментите, то белите стени ще са оптимален фон и за зеленината, и за декоративните детайли, като например скулптурата. До средата на миналия век скулптурата е била неизменен атрибут на вътрешните градини във Франция. Намерете място за скулптура и във вашата градина – тя ще я украси и ще й придаде необичаен вид на градина в старо имение.
Количеството и съставът на мебелите зависи от това как планирате да си почивате в градината. Ако смятате да обядвате сред природата, ще ви е необходима голяма или разтегателна маса със столове. Присъствието на дивани, кресла, шезлонги или хамак – е също по ваше усмотрение. Мебелите могат да бъдат дървени, от ковано желязо, пластмасови или от ратан.
Към плетените от ратан мебели може да се добавят и кошници или паравани, в качеството си на защита от слънцето. Това е в случай, че градината е в кънтри стил. При други варианти на оформление е по-добре да се използват специални слънцезащитни тенти и чадъри. Те може да са от едноцветни или с рисувани тъкани, в бели или ярки цветове. На фона на зеленината, осветена от слънцето, такива детайли ще бъдат допълнително украшение за градината.

Не забравяйте светлината
И последният, но много важен детайл е осветлението. Много практично е да се съчетае стационарното осветление- лампите, закрепени на стените, и преносимото: разнообразните настолни лампи. Най-добре е да се използват специални градински лампи. Така например градинските фенери на стената във вид на газови старинни фенери ще подхождат на градина в стил старинно имение. Вечер светлината преминава през зеленината и отбелязва върху стените ажурни сенки – по този начин фенерите придават на градината загадъчност и ви връщат няколко века назад в миналото.
А лампионът от ковано желязо, украсен с изящни листа, птички от метал и ярки раирани абажури изглежда много съвременно, особено редом с кресло в същия стил. Черен метал, ярък раиран абажур, бели стени с колони, мраморни плочки на пода и керамични саксии – това контрастно съчетание на цветовете особено добре изпъква на фона на сочната зеленина на растенията.
[Илюстрация: Интернет]

Градина в градския дом
2594
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини