Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.09.2017 г.

Да помогнем на лианите с декоративни опори

Всеки градинар знае, че стените на дома, оградата и другите градински съоръжения могат да се окрасят с помощта на катерещи се растения. Преди да осъществите замисленото, трябва да изберете правилният вариант на опората за определената лиана и да я направите, отчитайки дизайнът и материалите на конструкцията, а също така и големината, характера на растежа на растенията и начина им на прикрепване.

С мустачки се движат и по гола стена
Силните лиани са предпочитани за озеленяването на стените на високи жилища, вили и павилиони, катерещите се и лазещи растения със средни размери – за малки къщички, гаражи, беседки, дувари. В качеството на опори за тревистите или нискорастящите дървесни лиани се използват решетки, конструкции от метална или пластмасова мрежа. Те се използват за оформлението на стени от първия етаж, верандата и др.
Съществено значение има правилният избор на материала за стрителството на пристенните опори, дебелината на конструктивните елементи, които се прикрепват с листата си не трябва да превишават 2-3 см. Много виещи се лиани са способни да усвояват опори с дебелина 5-10 см и повече.
Лианите с мустачки, например партеноцисусът или коренолазещите, като бръшляна и хортензията, могат да минат без специални опори. На тях им е достатъчно да се поставят до стената или оградата, и те сами ще продължат да се развиват нагоре. В качеството на приспособления за временно закрепване на филизите на тези лиани за вертикална плоскост и придаването на нужната им посока на растеж, могат да се използват обикновено тиксо или дори късчета пластилин.

Дървото се вписва във всякакъв екстериор
За съоръжаването на пристенни конструкции на вилни участъки най-често се използва дървесината, по-рядко – металът, в отделни случаи може да се използва пластмаса и дори камък или тухли.
Най-добър избор за много вилни участъци е дървесината. Дървените решетки могат да се купят от пазарите и специализираните магазини. Решетестите ветрикални конструкции можете да направите и сами. Най-подходящ за това материал са дървените рейки и греди, като могат да се използват и бамбукови пръчки. Трябва да отделите внимание не само на дизайна на конструкцията, но и на здравината на съоръжението, неговата способност да устоява на вятъра, а също така и на тежестта на оплетените лиани.
Конструкциите от дърво изглеждат естествено в градината, добре се вписват в структурата на вилата, решена практически във всякакъв стил. За пристенните съоръжения се използва дървесина от различни видове, но най-често чамови. Всички части трябва да се обработят с препарати против гниене.
Обработената дървесина се покрива отгоре с безцветен защитен лак или боя, което увеличава още повече срока й на работа. Трябва да се обработят и металните части, които се използват за свързване. Освен това трябва да изолирате дървесината на местата, където е възможен контакт с почвата.

Металните конструкции са красиви и без растения
Изключително здрави и дълговечни са металните опори, които могат да бъдат винаги изящни и декоративни, което има голямо значение в условията на нашата дълга зима, когато листата на растенията не скриват опорната конструкция. Забележителни вертикални опори се получават от ковано желязо. Потапящите се в зеленина обли решетки, градинските елементи и екраните неизменно ще поразяват въображението и ще създават романтична атмосфера в градината.
За да икономисате от семейния бюджет можете да използвате вертикални съоръжения от водопроводни тръби или метални ъгълчета. Внимателно монтирана и боядисана, например бял или син цвят, такава конструкция може да се окаже винаги оригинално украшение на градината. Най-безинтересни са вертикалните опори от алуминиеви тръби или профили, а също така от железни прътове и дебела тел.
Най-простият вариант за пристенна опора са здравите метални мрежи, особено с големи дупки. На дървените или метални плоски рамки и скелета, които ще се използват за решетки, могат да ес поставят не само метални, но и пластмасови или капронови мрежи, които се закрепват по краищата с тънки рейки или въженца и тел. Използването на пластмасови мрежи с различни размери на клетките е модерно нововъведение. Боядисаните в зелено, маслиново или черно, те не привличат вниманието към себе си.

Пластмасовите нерядко се обезцветяват
В магазините вече могат да се намерят конструкции, изпълнени от пластмаса, които се използват в качеството им на пристенни опори. Избирайки такава конструкция, трябва внимателно да подходите към избора на този или онзи модел. Не само дизайнът на изделието, но и качеството на пластмасата, могат да бъдат различни, нерядко евтините варианти бързо се обезцветяват на слънце или се напукват при промяната на климата. Освен това те не винаги са достатъчно здрави, за да издържат тежестта на растенията. Отчитайки факта, че по време на силен вятър заплетената с лиана конструкция изпитва високо натоварване, е необходимо леката пластмасова конструкция да се закрепи много здраво към опората й при монтирането.

Хитрост
При съоръжаването на пристенните решетки трябва да оставяте място между нея и стената за блаполучната вегетация на лианите. Решетката трябва да отстои от дървените стени на 30 см, от каменните, тухлените и металните повърхности – на 40-50 см. Това позволяза да предпазите растенията от излишно изсушаване и прегряване в горещите дни, особено ако стената е на южната страна. Също така осигурявате и проветряване на стените и избавяте дървените и измазаните повърхности от излишна влага след дъждовете.

Да помогнем на лианите с декоративни опори
3744
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини