Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.09.2017 г.

Само студените зимни дни може да спрат водопада от багри и аромати в двора

Сега можете да направите корекции в композицията на лехите с цветя

Цветята в домашната градина заемат съществено място. Тяхното присъствие разхубявява дома, радва обитателите му и разнообразява ежедневието им. При подбирането на асортимента, както и при подреждането на видовете е необходимо да се прояви голямо умение и естетически вкус. Тук нито едно растение не трябва да е излишно, случайно, неподходящо и неоправдано поставено.

В двора всичко трябва да е в една композиция
За разлика от обществените паркове в двора всички цветя, независимо дали са многогодишни или едногодишни се засаждат в обща композиция. Мястото тук е ограничено, докато броят на цветните видове е толкова голям, че не е оправдано да се отделя внимание само на един, два или три вида.
В домашната градина не бива да се търсят далечни ефекти, а напротив, цветната украса трябва да се разположи така, че да е непосредствено до наблюдателя. Засадените около къщата цветя спомагат да се подчертае и да изпъкне нейната архитектура. Най-подходящи в този случай са ниските туфести и влачещи се видове. Непосредствено до жилищната сграда може да се направи групово засаждане с пролетни цветя - кокичета, примули, зюмбюли, ниски лалета и т. н.След това на същото това място през лятото да се засадят декоративни едногодишни, като антиринум ( кученце, лъвска муцунка ), петунии, мушкато, латинка, агератум и др.

Геометричните форми трябва да се избягват
За около къщата са подходящи и малки по площ аранжименти от почвопокриващи едногодишни видове и между тях туфи от единични многогодишни цветя. Подреждането на цветята в домашната градина изисква предварително обмисляне и уточняване как ще се използва дворното пространство, какво е изложението му, направлението на погледа от и към къщата, съответно към евентуалните цветни групи и местата за отдих. В домашната градина е необходимо да се осигури свободен достъп до цветята, за грижите по тях, а и обитателите отблизо да могат да ги разглеждат и да им се радват. Тук най-подходяща е удължената свободна леха независимо дали е пред храстова група, около или до
къщата или като съпровод на пътеките. Геометричните форми - кръгли, овални, звездообразни и т. н. – трябва да се избягват.

Да се научат слънчевите и сенчестите места
При избора на цветните видове и подреждането им предварително трябва да се знаят сенчестите и слънчевите места в градината. Така например към храстите от страната, към която хвърлят сянка, т. е. от запад и север, се поставят сенколюбиви цветя като момина сълза (Convalaria majalis) и примули (Primula) през пролетта и анемонии (Anemone hepatica) през лятото; от слънчевата им страна , т. е. от изток или юг - през пролетта крокус (Crocus) минзухар, теменуги (Viola hibrida), ирис (Iris), сцила (Scilla sibirica) - синчец и др. и през лятото голям брой едногодишни и многогодишни цветя.
При много малки по площ дворни градини зацветяването се извършва предимно многогодишни цветя, поставени на малки групи до къщата. Тези малки аранжименти заместват лехите и при умело подбиране и съчетаване на отделните видове осигуряват постоянен цъфтеж от ранна пролет до късна есен.
В домашната градина груповото зацветяване позволява да се използват контрастните комбинации, като средство за изявяване характерните особености на едно или друго растение. Получилите се празни места в лехата от видове, които след прецъфтяването губят надземните си части, е необходимо веднага да се запълнят с други, подходящи за сезона цъфтящи цветя.

Винаги трябва да има напъпили китки
Най-важното условие, което е най-доброто за една леха от многогодишни цветя, е да се осигури постоянен цъфтеж от ранна пролет до късна есен. Трябва така да се подберат отделните видове, че в групата по всяко време да има по няколко цъфнали , а не всички цветя наведнъж да изцъфтят и след това цялата леха да изглежда бедна. По-маловажно е да се внимава за финото съчетаване на багрите. Достатъчно е да се избягват груби грешки, като съчетаването на червеното на флокса с розоволилавото на здравеца. Колкото по светеща и по ярка е една багра, толкова по-внимателно трябва да се използва тя. До цветята в бяло може да се поставят растения с всякакви багри на цветовете. Червените сортове лалета са много крещящи и най-добре подхождат за малки групи в комбинации с други по-светли тонове. Колкото и умело да се комбинират растенията в една група по багри и застъпващ се период на цъфтеж, все пак не е възможно да се осъществи непрекъснато протичаща багрова хармония, както в природата.

Само студените зимни дни може да спрат водопада от багри и аромати в двора
9789
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Постарайте се на всяко отглеждано от вас цвете да създадете оптималните за него условия
Основната грижа за цветята през студените януарски дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини