Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.09.2017 г.

Тържество на декоративността, красотата и вкуса

Времената се променят, а с тях и изискванията към градините. Освен желанието за отдих и отмора в собствената градина, през последните години все повече нараства интереса към отглеждането на собствени зеленчуци, плодове и билки. Тези, които нямат собствена градина не трябва да се отчайват. Новите сортове минизеленчуци и плодови дървета-джуджета се чувстват прекрасно в контейнери или саксии, давайки при това и вкусни плодове.

Минизеленчуците по-скъпи до 10 пъти
А всичко започва преди около 20 години с отглеждането на така наречените чери домати, които основно са се използвали за декорация на блюда. Изминават немного години, и асортимента от минизеленчуци значително се разширява. В днешно време благодарение на специалните методи на селекция, в много супермаркети могат да се видят миниатюрни зеленчуци, сред които алабаш, карфиол, тиквички, моркови, броколи. Минизеленчуците имат не само привлекателен декоративен вид, но и независимо от малкият си размер- до 8-10 см, имат и незабравим наситен вкус.
Цените на минизеленчуците са все още доста високи, но много ресторанти не се скъпят да платят 8-10 пъти повече, отколкото за обичайните зеленчуци, само за да предложат на клиентите си блюда с миниатюрни зеленчуци, които се считат за по-полезни за здравето. Но днес могат да се намерят семена за тези минизеленчуци в специализираните магазини и да се отгледат в къщи на балкона. Болшинството от тях се засяват през април, а през юни вече се събира реколтата. Такива зеленчуци може да се засадят сред цветята, придавайки на своята „миниградина” особена прелест и възхитителен облик.

Какво препоръчват специалистите
Специалистите препоръчват засаждането на балкона на компактните сортове пипер. Този пипер се нарича още бейби пипер. Благодарение на малкия си размер (храстът през лятото достига височина максимум 50-60 см) и разнообразната окраска на зеленчуците (зелени, червени, жълти, оранжеви) минипиперът очарова със своята декоративност. Той се отглежда в саксии с обем от 5 до 7,5 л. Ако растението расте на слънчево място, то в края на юни вече може да се бере разноцветна реколта.
Миникраставиците може да се отглеждат даже във висяща саксия на балкона. Главното е саксията да е с диаметър минимум 25 см. Този сорт краставици достигат дължина максимум 10 см и имат висока устойчивост към болести. Единственото което не обичат е прякото парещо слънце.
Що се касае до миниатюрните домати, то най-добре е да се гледат в качета. Те се характеризират с висок добив. Растенията достигат височина 1,5м и отлично растат на балкона или терасата на защитено от дъжд слънчево място.
Мини патладжаните са не само декоративни, но и много приятни на вкус. Техните плодове достигат само 6 см и узряват през юни. Като всички зеленчуци и те обичат топлото и слънчево място. Обемът на съда за отглеждане на мини патладжаните трябва да е 3-5л.
Миниатюрните зеленчуци се засаждат в специална почва за саксийни растения. Този субстрат съдържа повече порести компоненти от обичайната градинска почва. Порестият материал прави земята лека, което е много важно за саксийните растения. Където и да отглеждате минизеленчуците: на балкона, на прозореца или в градината, навсякъде им необходимо редовно поливане. Засадените на балкона растения се нуждаят от подхранване. Препоръчва се всеки две седмици да се наторяват с биоторове, предназначени специално за балконски растения.


И овощната градина вече не е проблем
Проблемът с недостига на място за плодовите дръвчета отдавна вече е решен. Сега може да имате овощна градина даже на... терасата. За това се използват миниатюрни плодови дръвчета, които по правило достигат само 1-1,20 м височина. При това техните плодове по нищо не отстъпват по размер, аромат или вкус на тези от обичайните дървета. Само си представете - на вашата тераса растат в качета миниатюрни ябълки, круши, вишни, праскови, нектарини. Но тези дръвчета изискват да им се обръща малко внимание. Те предпочитат слънчево място, влагопроницаема, богата на хумус почва. Кацата, в която расте дърво-джудже трябва да е с обем поне 30 л. В горещите дни дървото изпарява много вода през листата. Ето защо е важно да се подбере съд с голям обем. Колкото по-голям е съда, толкова повече влага ще се задържа в почвата. По този начин растението получава оптимални условия за пълноценното си развитие. Освен това в големи съдове с плодови дръвчета можете да засаждате и почвопокривни и висящи дребни растения, например ягоди. Красиво закривайки почвата те придават особен чар и комфорт.
За миниатюрните дръвчета, растящи в качета трябва да се осигури добър дренаж на водата. За тази цел трябва да се насипе на дъното 5-7 см слой от керамзит. Както и другите растения, мини дърветата също трябва да се проверяват за болести и вредители. Ежегодно трябва да се обрязват страничните леторасти, придавайки по този начин желаната форма. При регулярно поливане и торене, вашите миниатюрни дръвчета ще ви радват с богати и вкусни добиви.

Тържество на декоративността, красотата и вкуса
7797
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Горската служба в Благоевград отбелязва 100-годишнината си
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини