Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.09.2017 г.

Саксиите – личното пространство на цветята

На всички е известна поговорката „Децата са цветята на живота”. Но в пълна сила да осъзнаят на емоционално ниво смисълът на това изказване могат само този, който е станал родител, почувствал е отговорността за съдбата на детето и неговата благодарност.
Аналогични чувства изпитва и истинските любители на флората, за който цветята са техни деца, които подобно на всяко дете през живота си се нуждаят от родителска грижа и любов. Едно от доказателствата за правилни и отговорни грижи за нежните (по време на цъфтежа) и благодарни спътници на човека се явяват цветните саксии.
Цветните саксии са задължителен атрибут от живота на всяко стайно растение. Тъй като, подобно на дома на човека, те надеждно защитават своите прелестни обитатели от повреждане на корените, осигуряват пълноценно развитие, осъществяват всички жизненоважни процеси.
Именно цветните саксии, които днес са представени в широко разнообразие, са жизнено необходими за представителите на флората. Те са важни не само за стайните декоративни, но и за градинските големи, силни на външен вид, беззащитните и нежни растения. Особено взискателни са градинските растения към цветните саксии в есенно-зимния период, а тези в стаята през цялата година.
Дилетантите в тази област ще се снабдят със саксии не от съображението за уют и хармонично развитие на растенията, които имат, а с мисълта уместна ли е кашпата или саксията в дизайна и съответстват ли те по цвят на интериора. Действително, цветните саксии са неповторими по рисунък, оригинални по форма украшения на стаята, които допълват кислородния обмен и изисканото оформление на дома, където трябва да помним, всеки жител трябва да се чувства комфортно.

Отворът на дъното – най-важният
Според професионалистите най-важния фактор при избора на саксия е отворът на дъното на съда. Именно то заедно с подложката осигуряват необходимото за даденото растение ниво на влажност, температура, а също така и равно разпределят течностите на дози, които се движат към корените в рамките на няколко дни.
Затова такива фактори, като размерът (колкото по-голям, толкова по-добре), формата (работата е въпрос на вкус), цветът (в тон с цветята), материалът и т.н. са второстепенни при избора на цветна саксия. При желание можете да обърнете внимание на материала, от който са направени саксиите. Като най-надеждни съдове за стайните растения специалистите считат керамичните саксии от теракора и шамотна глина. Тъй като те се пекат 2-3 пъти на висока температура, а след това се изпитват на екологична безопасност, керамичните цветни саксии са надеждни и дълговечни.
Освен това цветните саксии от глина предоставят на поклонниците на природата широк избор, тъй като се правят ръчно и художествените рисунки са богати на идеи.

Цветът е определящ при дизайнерски интериор
Пластмасовите съдове държат почвата в тях много по-дълго време влажна. В глинените субстратът изсъхва много по-бързо. Корените на някои растения могат да се прихванат към стените на керамичния съд, това създава определени трудности при пресаждането, с пластмасовите такова няма да се случи. Цветът на пластмасовите съдове също има значение при избора на саксия – светлите по-слабо се нагряват от слънцето, но заради достъпа на светлина от вътрешната страна на тези съдове се заселват зелени водорасли. Това може да не се хареса на растенията.
Подложката задължително трябва да влиза в комплекта на саксията. Прекалено малките и плоските не са подходящи, трябва ви по-дълбока и с голям обем, за да задържа водата при поливане.

Височината е до 1/3 от растението
Височината на саксията трябва да представлява ¼ или 1/3 от височината на растението, включвайки корените. диаметърът на саксията трябва да бъде равна примерно на 2/3 от височината на саксията. Колкото е по-разклонено растението, толкова по-широка трябва да бъде саксията.
Височината на съда се определя според индивидуалните нужни на растенията. В 90% от случаите трябва да се отдава предпочитание на класическите саксии – горният диаметър на такива саксии е примерно равен на височината.
Растенията с повърхностна коренова система се нуждаят от плитки саксии. Техният диаметър обикновено е два пъти по-голям от височината им. Към тези растения се отнасят азалията, каменоломката, сойлеролията и други почвопокривни и сукулентни растения. Луковичните цветя при форсирането им също се настаняват в такива съдове.
Палмите и драцената пък се нуждаят от дълбоки саксии.

Обемът
Основното правило е диаметърът и дълбочината не трябва да превишават много диаметърът и дължината на кореновата система на растението. повечето от тях се чувстват добре в неголеми саксии, които на пръв поглед за начинаещия цветар изглеждат прекалено малки за растение с такъв размер.
Можете да определите нужният обем саксия с помощта на оглед на корените. Ако те не са изпълнили субстрата, то растението може да се засади в саксия с предишния размер. Ако корените са прорасли през дренажния отвор или се показват на повърхността на почвата, а тя е пълна с корени, то растението се нуждае от саксия с 2-3 см по-голяма от настоящата.
Не трябва да се опитвате да ускорите растежа на цветето, като го слагате в прекалено голям съд, тъй като корените няма да могат бързо да усвоят предоставените им хранителни вещества, което ще доведе до застояване на влага, вкисване на почвата и загиване на кореновата система.
Изключение правят само бързоразрастващите се растения със силна коренова система, като аспарагусът, хлорофитумът, монстерата и някои други едри луковични растения, тях смело можете да садите в саксии, които два пъти са по-големи от предишния обем на съдовете.

Формата
Стените на саксията трябва да бъдат равни, без големи издатини и пукнатини. Особено неудачни са саксиите с балончета в структурата на материала, тъй като при пресаждане на растението то може да бъде извадено само с големи щети по корените.
Саксиите с правоъгълна и квадратна форма са подходящи за кактуси и невисоки сукуленти. С тяхна помощ вие можете да разположите максимално количество растения на ограниченото пространство на малкия прозорец.
Не се препоръчва да засаждате растенията директно в кашпата, тъй като тя няма дренажни отвори. Кашпите са подходящи само за декориране на обикновени саксии и заменят подложката им.

Саксиите – личното пространство на цветята
3164
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Пригответе подходяща почвена смес за стайните любимци
Рози влизат в саксиите
Ягода на опора
Пресаждайте веднага новозакупените растения
Нужен ли е дренаж на стайните растения
Дървена саксия за броени минути
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини