Средната изкупна цена на суровото мляко от преработвателните компании в Европейския съюз през юли е нараснала с 33,55% спрямо същия месец на миналата година и с 4,45% спрямо юни, достигайки 35,19 евро за 100 килограма без ДДС, обявиха от Асоциацията на европейските млекопроизводители, цитирани от електронното издание DairyNews. От организацията уточняват, че цената е за мляко с 4,2% масленост и 3,4% съдържание на протеин.
През юли почти всички преработвателни компании в ЕС повишиха изкупните цени на суровото мляко с изключение на италианската Granorolo, която и без това държи най-високото ниво в ЕС (38,77 евро за 100 килограма) и бе оставена без промяна спрямо юни. Най-голям относителен месечен ръст е отчетен при френския млечен гигант Lactalis – с 9,76% до 33,85 евро за 100 килограма, но дори при това положение тя остава сред най-ниските в бранша. Най-ниска сред големите компании в ЕС е цената на британската Dairy Crest – 30,13 евро за 100 килограма при ръст от 3,72% на месечна база.
Заради повишаването на изкупните цени на млякото обаче представители на бранша са притеснени от рекордните цени на маслото в ЕС през тази година, които могат да доведат до ново дестабилизиране на пазара.
Трябва да се отбележи също, че производството на мляко в ЕС расте, а анализаторите н пазара очакват през 2017 г. в общността да бъдат произведени с 1 млн. тона мляко повече, отколкото през миналата година. Данни на европейската статистическа агенция Eurostat сочат, че количествата мляко, насочени към преработка в ЕС през юни, са намалели с 5,44% спрямо май, но са нараснали с 1,85% спрямо юни 2016 г., достигайки 13,422 млн. тона.