Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат “железния зеленчук”. Спанакът е богат и на набор от витамини като А, С, Е, В1, В6, Р, РР и други.
За есенно производство могат да се ползват сортовете Матадор, Хемус, Блумсдейл, Нова Зеландия и др.
Ако засявате спанака на етапи от 20 август до 15 септември, поради късия му вегетационен период ( 45-50 дни), вие ще имате пресен спанак през октомври и ноември.
Най-добри предшественици за спанака са бобовите, тиквовите и житни култури.
За реколтирането му се подбират песъкливо-глинести, топли, богати на хранителни вещества почви.
Преди сеитбата почвата се обработва много добре, за да се доведе до градинско състояние. С обработката се внасят комбинирани минерални торове, съдържащи трите макроелементи – азот, фосфор, калий. За създаване на оптимални условия за поникване на семената, ако почвата е суха, предварително се полива. Няколко дни след поливането площта се бранува. В зависимост от това как ще се полива, се оформя и почвената повърхност. При гравитачно напояване повърхността на почвата се оформя лехо-браздово с ниска леха, а при дъждуване – тя е равна. При лехо-браздовата повърхност семената се засяват в 5-редови ленти при разстояние 20 см между редовете, а при равна на 25 см между редовете. За декар са необходими около 2,5-3 кг семена.
Грижите през вегетацията са преди всичко да се поддържа умерена влажност на почвата, защото при засушаване придружено с висока температура на въздуха има опасност растенията да стрелкуват.
Спанакът е готов за прибиране, когато растенията са развили 8-10 добре развити листа. В тази фаза добивът е най-голям. Растенията се подрязват ръчно с малка мотичка ниско на 2-3 см под розетката, а при по-големи площи механизирано с нож скоба, изнесена встрани от машината.
При необходимост растенията се почистват от пожълтели и изсъхнали листа, без да се мокрят, защото бързо се запарват и развалят. Набраният спанак трябва бързо да се реализира, като до отправянето му към пазара се съхранява на сенчесто и хладно място.
От декар се получават около 1500-2000 кг спанак.