Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.08.2017 г.

Свеж спанак през есента

Свеж спанак през есента

Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат “железния зеленчук”. Спанакът е богат и на набор от витамини като А, С, Е, В1, В6, Р, РР и други.
За есенно производство могат да се ползват сортовете Матадор, Хемус, Блумсдейл, Нова Зеландия и др.
Ако засявате спанака на етапи от 20 август до 15 септември, поради късия му вегетационен период ( 45-50 дни), вие ще имате пресен спанак през октомври и ноември.
Най-добри предшественици за спанака са бобовите, тиквовите и житни култури.
За реколтирането му се подбират песъкливо-глинести, топли, богати на хранителни вещества почви.
Преди сеитбата почвата се обработва много добре, за да се доведе до градинско състояние. С обработката се внасят комбинирани минерални торове, съдържащи трите макроелементи – азот, фосфор, калий. За създаване на оптимални условия за поникване на семената, ако почвата е суха, предварително се полива. Няколко дни след поливането площта се бранува. В зависимост от това как ще се полива, се оформя и почвената повърхност. При гравитачно напояване повърхността на почвата се оформя лехо-браздово с ниска леха, а при дъждуване – тя е равна. При лехо-браздовата повърхност семената се засяват в 5-редови ленти при разстояние 20 см между редовете, а при равна на 25 см между редовете. За декар са необходими около 2,5-3 кг семена.
Грижите през вегетацията са преди всичко да се поддържа умерена влажност на почвата, защото при засушаване придружено с висока температура на въздуха има опасност растенията да стрелкуват.
Спанакът е готов за прибиране, когато растенията са развили 8-10 добре развити листа. В тази фаза добивът е най-голям. Растенията се подрязват ръчно с малка мотичка ниско на 2-3 см под розетката, а при по-големи площи механизирано с нож скоба, изнесена встрани от машината.
При необходимост растенията се почистват от пожълтели и изсъхнали листа, без да се мокрят, защото бързо се запарват и развалят. Набраният спанак трябва бързо да се реализира, като до отправянето му към пазара се съхранява на сенчесто и хладно място.
От декар се получават около 1500-2000 кг спанак.

Свеж спанак през есента
1892

Последни материали
Виж
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Първите регистрации за посевни полета са от днес
БАТА АГРО 2020 г. ще се проведе от 11 до 15 май край Стара Загора
Предстоящо
За първи път на животновъдното изложение в Сливен ще има състезание за най-умел месар
Редица градове в Северна Европа са изправени пред риск от недостиг на вода
Според еколози лошото управление на водите причинява засушавания в Европа
Предстоящо
Обучават рибарските сдружения как да кандидатстват за европари
Да се хванеш за главата
Само трима директори посрещнали за „добре дошъл“ новия шеф на фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Агнешка чорба със спанак
Фермера с татул в спанака не е открил и следа от плевела в полето
БАБХ
Изтеглят от пазара близо 2 тона спанак, примесен с листа от татул
Спаначена супа с кайма
Осигурете си пресен спанак за есента
Яхния
Свинско със спанак
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам