Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.08.2017 г.

Кисел трън (Berberis)

Стига да има достатъчно място и да знаем целта в градината си, можем да си отгледаме бербериси. Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни и тогава можем да избираме по-разнообразни форми. Ако искаме да закрием грозна стена, ще изберем вечнозелен вид с неопадващи листа и плодове, обагрени в пурпурночервено. Има ли опасност от крадци, ще си изберем най-бодливия от всички – Berberis vulgaris. Той е листопаден и достигащ височина 2-3 м. Силно е разклонен. Листата му имат обратно яйцевидна форма. Понася подрязването с ножица и благодарение на това качество служи за жив плет. Друго преимущество на берберис вулгарис е, че е много ефикасно лекарство против стомашни болки, болки на бъбреците, подагра, сърдечни заболявания и др.
Външно киселият трън се използва за бани при перде на очите и възпалени венци. Кората и корените служат за добиване на жълта боя. Листата и плодовете съдържат ябълчена киселина. Берберис вулгарис е много светлолюбиво, но вирее и на полусянка. Той е сухоустойчив и студоустойчив. Само не издържа на блатисти почви и вредни газове. Не трябва да расте в близост до житни култури, защото е преносител на житната ръжда. При отсичане дава много пънни издънки. Освен това много широко се използва за подложка за получаване от него на нови видове и форми.
Една много красива форма с опадливи листа е берберис тунберигии (Berberis thunbergii). Дъговидно извитите клони образуват красива корона. Листата му макар и опадливи, в началото на лятото са яркожълти, а по-късно се променят в светлозелени и контрастират с цвета на тъмните плодове. Към почвените условия са издръжливи. Понасят влагата и вредните газове. Понасят формирането с ножица и е много търсен за красива жива ограда. Негова родина са Китай и Япония. У нас може да се култивира навсякъде.
Киселите тръни се размножават със семена, чрез деление на храстите чрез присаждане. Семената се берат през септември, когато узреят и се сеят още есента. Пролетният посев не се препоръчва. Киселият трън със своето богато видово разнообразие държи едно от първите места в нашата флора.

Кисел трън (Berberis)
12321
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини