Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.08.2017 г.

Неинфекциозни болести по бостана

Неинфекциозните болести по дини и пъпеши са повреди, причинени от неблагоприятни климатични условия и при дефицит или излишък на минерални елементи.
Неблагоприятните климатични условия са стойностите на температурите и влагата.
Ниските температурни предизвикват задържане на растежа и безформени плодове на дините и пъпешите. В студени дни листата увяхват и се прошарват мозаечно. По плода има неравномерно оцветяване. Отдолу плодовете, лежащи върху студена и влажна почва, остават светли, без да позеленяват.
Високите температури предизвикват увяхване, а при по-дълго въздействие се явяват пригори по периферията на листата и те загиват. По плодовете се явяват бели петна, резултат от слънчеви пригори. Засушаването предизвиква увяхване и задържане на растежа и плодовете изтъняват. При по-продължителен дефицит на влага по плодовете има върхово гниене, което се разраства и плодът почернява и изгнива.
Излишъкът на вода предизвиква повреди и изгниване на корените. Прекомерното овлажняване довежда до шарка по плодовете. По повърхността му се появяват малки зелени петна. Когато капките се събират в определени участъци на листата, от слънчевото греене се предизвикват изгаряния като некротични петна. Листата се деформират.
Основните минерални елементи са азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, калций.
Повреди от липсващ азот е общо пожълтяване на растенията откъм корена. Листата постепенно изсъхват. Плодовете са малки, светлооцветени, тънкокори и с малко семе. При излишък се явява хлороза по периферията на листата и постепенно преминава в некроза между жилките на листата.
При недостиг от фосфор стъблата са тънки и вдървесенени. Растенията се вджуджават. Връхните листа издребняват и се оцветяват синьо-зелено. Жилките и листните дръжки са пурпурночервени отдолу. Корените са слабо развити и развитието на растенията е забавено.
Калият, когато го няма, завива чашковидно младите листа, а старите по периферията жълтеят. Месото е дървено, с горчив вкус.
Магнезият в дефицит води до пожълтяване на старите листа, а тъканите до жилките са зелени. При липса на желязо старите листа запазват зеления си цвят, но младите пожълтяват между жилките. Калцият, когато го няма води до завиване на листата надолу и има върхово гниене на плодовете.
За да се намалят по-горе посочените неинфекциозни повреди, отглеждането на културите да става при добро спазване на изискванията им към влага – редовно и балансирано поливане при засушаване. Слънчевият пригор се ограничава с покриване на плодовете от ластуните.
Торенето да се извършва съобразно почвената запасеност. През вегетацията може да се направи листно подхранване с листни торове.

Неинфекциозни болести по бостана
21263
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини