Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2017 г.

Прореждане на завръзите

При нормални условия и правилно отглеждане овощните растения залагат много повече плодни пъпки, цветове и завръзи, отколкото могат нормално да изхранят като плодове. От плодните пъпки на костилковите видове – слива, череша, вишна, праскова и кайсия се формира по един плод. При ябълката и крушата в една плодна пъпка се залагат по няколко цвята, от които могат да формират по 3-5 плодове, които не могат да се изхранят нормално от клонката, върху която е заложена пъпката.
За получаването на достатъчно и качествена реколта, при редовно цветообразуване, при повечето костилкови видове са достатъчни около 50 % от заложените плодни пъпки, а при семковите – около 15-20 %. От излишните цветове и завръзи дърветата до голяма степен се освобождават по естествен начин. Към края и непосредствено след приключване на цъфтежа започва опадането на цветовете и младите завръзи. Заедно с дръжките опадат дефектните и неоплодени цветове. Непосредствено след това започва втора вълна на опадане. При нея при семковите опадат главно завръзите, които имат малък брой развиващи се семена, а при костилковите – тези, които не са образувани семена, поради неоплождане или дегенерация на семепъпката след оплождането. Към края на май и през първата половина на юни опадат вече напълно оформени завръзи и то е известно като юнско опадане. Неговата интензивност зависи от наличието на хранителните вещества в растението, необходими за изхранването на завръзите и за новия растеж. Когато за овощните градини не са полагани достатъчно грижи, а също и при засушаване и поражения на част от листната маса, запасяването през предната година е незадоволително и често пъти дърветата цъфтят обилно, а след юнското опадане остават много малко завръзи. Количеството на задържаните завръзи се обуславя и от водния режим на почвата и относителната влажност н въздуха през периода на цъфтежа. При необичайно засушаване през този период опадането на завръзите е много по-голямо. Това се дължи на факта, че смукателната сила на листата е много по-голяма, отколкото на завръзите, и те изтеглят вода от тях.
При оптимален хранителен и воден режим не рядко дърветата залагат много повече завръзи и плодове, отколкото могат нормално да изхранят. Това се отразява на качеството на продукцията и на залагането на плодни пъпки за следващата година. Известно е, че цветообразуването при повечето видове започва към края на юни до началото на юли и при претоварените с плодови завръзи растения, то или отпада или се залагат много малко плодни пъпки. Това се отнася преди всичко за ябълката, крушата, сливата, а до известна степен и за останалите видове. Това е и една от основните причини за т. нар. алтернативно (нередовно) плододаване. От проведени изследвания е установено, че от плодовите завръзи се отделят специфични вещества, които потискат цветообразуването.
При някои видове, като ябълката, прасковата и крушата, нормирането на добива може да се осъществи и чрез допълнително прореждане на завръзите. Когато след юнското опадане са задържани много повече от нормалното количество завръзи, част от тях се оронват. Това се извършва, когато те са достигнали колкото големината на лешник. Най-често прореждането на завръзите се извършва ръчно, макар че е доста трудоемка операция. Правени са опити, включително и у нас, за използване на химически вещества за прореждане, но този начин не е намерил широко приложение в практиката, поради някои сериозни недостатъци.
Подхранването на овощните растения с азотни торове също може да окаже влияние върху количеството на завръзите. Когато растението е претоварено, второто подхранване трябва да се извърши след приключване на юнското опадане. Ако завръзите са недостатъчни, подхранването трябва да се проведе преди юнското опадане.

Прореждане на завръзите
7405
 

Последни материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Свързани материали
Виж
Регулиране на плододаването – прореждане на цветове и завръзи при ябълката
Прореждат се само десертните сортове грозде
При прасковите оставете плод през 8 см
Трябва ли да проредим завъзите на овошките
Прави се през юни
При богата реколта е важно ябълките да се проредят
Тази операция предпазва от много болести
Не крийте гроздовете под много листа
Рехави, за да са едри
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини