Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.08.2017 г.

Черничевата щитоносна въшка

Oпасен неприятел на прасковата

Черничевата щитоносна въшка е разпространена в югозападните райони на страната. Напада силно прасковата и черницата, но се среща и по бадем, череша, слива, кайсия, мушмула, орех, кестен, люляк, върба, глог, олеандър, френско и немско грозде.
Развитието на неприятеля протича в няколко форми. Възрастните женски са доста едри (1,8 – 2,5 мм в диаметър), неподвижни, с кремав, кръгъл или елиптичен восъчен щит, с оранжева ларвна кожица в предния край.
Младите ларви са с жълто-розов цвят. Известно време те са подвижни, по-късно се покриват с восъчен щит и стават неподвижни. От тях се формират женски и мъжки въшки. Мъжките форми са с тесен, продълговат бял щит, с оранжева ларвна кожица, разположена в предния край.
Неприятелят зимува като оплодена възрастна женска по кората на дърветата. При затопляне на времето, обикновено края на април женските започват да се хранят. Раждането на ларвите става в първата десетдневка на май. Те се разпълзяват по всички части на дървото – клони, стъбло, леторасти, листа и смучат сок от тях. По листата се натрупват мъжките форми.
В нашата страна черничевата щитоносна въшка развива три поколения годишно – І през май, ІІ през август и ІІІ през септември-октомври. Въшката снася голям брой яйца и се намножава бързо. При силно нападение отделни клонки побеляват от натрупаните по тях въшки и изсъхват. Дърветата силно изостават в развитието си и загиват. Особено опасна е въшката за младите прасковени насаждения.
Пренася се с посадъчния и размножителен материал, с ветрове, насекоми, птици.
Първото пръскане се извършва при появата на младите ларви в началото на май. Прилагат се препарати със силно проникващо и контактно действие: ателик 50ЕК – 15 мл, карантинен срок 7 дни, агрия 1050 – 15 мл, алфа комби 51, 25ИК – 5 мл или талстар 10ЕК – 3 мл с карантинен срок 14 дни, дурсбан 4Е – 15 мл или нуреле Д – 5 мл с карантинен срок 28 дни, Би58 – 20 мл, карантинен срок 21 дни. Дозата на препаратите е за 10 литра вода. Второто пръскане се прави след 10-12 дни. С тези пръскания се засяга и източният плодов червей, който причинява червивост по прасковите.
Да се използва само чист посадъчен материал. Калеми да се вземат само от ненападнати дървета.

Черничевата щитоносна въшка
4700
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини