По време на вегетацията на пипера се извършват 4–5 и повече междуредови обработки, за да се поддържа почвата рохкава и чиста от плевели. Първата обработка се прави 10 дни след засаждане, когато растенията са се прихванали. Едновременно с окопаването се внасят и торове - 1,5 кг амониева селитра на 100 кв.м. Второто окопаване се прави около 10–15 дни след първото при образуване на цветните пъпки. Ако са паднали валежи и се е образувала кора, или се появят плевели, второто окопаване може да се извърши и по-рано. Третото е около 20 дни след второто и се прави с второто подхранване. Ако валят дъждове, или се полива често, се правят още няколко окопавания. Работи се, когато е възможно, без да се нараняват растенията. Последното подхранване се прави към края на юли.
Пиперът се отглежда при поливни условия, тъй като понася засушаването много зле. Броят на поливките е около 8–10, но в зависимост от нуждата може да са повече или по-малко. Първата се извършва едновременно с разсаждането на пипера. Втората се прави при подсаждане на пропадналите места. До започване на беритбите се полива по-рядко, през 12–16 дни, и с по-ниска поливна норма. Когато се образуват първите плодове, се полива по-често – през 6–8 дни, като се повишава количеството на водата. През лятото това се прави след всяка беритба, а през септември – по-рядко. Добре е след всяка поливка почвата да се разрохква, щом изпръхне. Поливайте само през хладните часове на деня. Внимава се да не се залива кореновата шийка.
Беритбите при пипера започват през юли, а тогава плодовете са в техническа зрялост, придобили максимален размер, тегло и добри вкусови качества. По-късно се берат в ботаническа зрялост, когато са придобили типичната окраска за сорта. Не се берат само качествените плодове. Едновременно с тях е необходимо да се отстранят и деформираните, болните и повредените, защото са източник на зараза. Бере се много внимателно, като се внимава да не се чупят разклоненията и да не се повреждат растенията.