Начало » Хоби земеделие » Цветарство
12.08.2017 г.

Клоунското цвете

Живее на полусянка и спи през лятото

Мимулусът (Mimulus) още се нарича и клоунско цвете. Името му идва от латинската дума mime, която означава артист, фокусник, но също така и маймуна.
Родът обединява 150 вида тревисти или полухрастовидни растения, които растат в районите с умерен климат. Разпространен е основно в западната част на Северна Америка. Там мимулусите цъфтят от април до юли, а лятото преживяват в състояние на покой. Те отново се събуждат за живот в началото на зимните дъждове.

Цветовете му са неправилни
Мимулусът като правило е неголямо растение с височина от 1 до 60 см, а полухрастовидните форми достигат до 150 см, стеблата са изправени или стелещи се, разклоняващи се, растенията са голи или мъхести, листата най-често са с яйцевидна форма, разположени срещуположно. Цветовете имат неправилна форма и разнообразна окраска и са събрани в четковидни съцветия. Венчето е тръбовидно, неговата горна двулистна част е загъната назад, а долната – трилистна е издадена напред. Плодът е кутийка, която се пука на две половинки. Семената са много малки (в 1 г има до 30 хил. бройки) с кафяв цвят.

Размножава се чрез семена, резници и делене
Всички представители на клоунското цвете са светлолюбиви, но могат да се развиват и на полусянка. Предпочитат плодородната, рохкава, влажна почва, с високо съдържание на хумус и торф.
Мимулусът се размножава чрез семена. Посяват се в началото на април във влажна слабокисела почва. Семената не се заравят, а отгоре им се поставя найлон или стъкло, за да се повиши влажността на въздуха. Температурата в този период трябва да е 15-18 градуса. Семената покълват до 2-3 дни, а след още 3-4 дни ще се появят и първите истински листа. В стадий на 4 истински лист растенията се разделят в съдове и се прореждат. При добро осветление, редовно поливане и 2-3 подхранвания с калиев тор, след 6-7 седмици ще получите компактни растения, които са готови са засаждане на постоянното си място.
Мимулусът се размножава и вегетативно с помощта на деленето на храста през пролетта или чрез резници през лятото. Резниците се вкореняват достатъчно бързо, като бъдат поставени в почва с високо съдържание на пясък и да се покрият с найлон.

Не само вътре, но и вън
Някой мимулуси, които представляват многогодишни растения, могат да презимуват в стаята. За тази цел още през есента храстчетата се пресаждат в не много големи саксии, напълно се изрязват и се пренасят на прохладен, но добре осветен перваз.
Въпреки че се счита, че мимулусът е за контейнери, това растение расте и в открита почва. Той може да се сади успешно например, на брега на водоемите. Навън те плододават и се разпространяват чрез самозасяване.

Видове
Тигровият мимулус (М. х hybridus) расте до 25 см, отглежда се като едногодишно растение и има пъстри цветове: бели с розови и червени петна, червени с кафяви петна и др. цъфти през юни-юли. Червеният мимулус (Mimulus puniceus) много прилича на оранжевият. В диво състояние расте в Калифорния. Цветовете му са в преливащи оттенъци на червения цвят, а вътрешната част на венчето е оранжева. Жълтият мимулус (М. luteus) и два от Чили. Той е многогодишно растение, което се отглежда и като едногодишно. Достига 60 см височина, а цветовете му са жълти. Има още пурпурен (М. cardinalis), медно червен (М. cupreus), оранжев (M. aurantiacus) и др.

Клоунското цвете
6931
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини