Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.08.2017 г.

Корнишоните саимат нужда от вода още от април

Направете им конструкция, за да растат свободно

Семената на корнишоните, които са предназначени за средно ранно производство се засяват направо на постоянно място, в края на месец април – началото на май след преминаване на опасността от слани. Сеитбата се извършва на редове с разстояния 1 до 1,20 м и на 5-8 см в реда, а дълбочина не повече от 4 см. Първото прореждане се прави след развитието на първия лист. Накрая се оставя по 1 добре развито растение на 25-30 см. Едновременно с това се изгражда телената конструкция. В редовете през около 2 м се забиват високи колове. Опъват се 3 реда тел, на равни разстояния, като първият е на височина 10-15 см над почвата. Над всяко растение се опъва сезал и се привързва към тела за прихващане. Извършват се 2-3 окопавания през 10-15 дни, подхранване, поливане и пръскане срещу мани и листни въшки. При окопаването трябва да се внимава да не се нарани кореновата система, която е разположена в повърхностния почвен слой. Едновременно с това растенията се загърлят и подхранват 1-2 пъти с амониева селитра (1,5-2 кг на 100 кв.м), с шербет или с листен тор (30-40 г на 100 кв.м.) Растенията се поливат редовно по бразди отстрани на всеки ред, за да бъдат пътеките сухи и да може да се минава по тях.

При отглеждане на корнишони на телени конструкции се извършва резитба. Най-напред се отстраняват пъпките в пазвите на първите 2-3 листа. Следващите разклонения се прекършват след 3-4 завръза, а по-горните след 5-6 завръза. Върхът на главното стъбло се прекършва над най-горната тел, като долните разклонения се прехвърлят през телта да висят надолу, за да не попаднат на земята. Корнишоните са с къс вегетационен период и плододаване настъпва към края на месец юни.

Ето и няколко сорта, които е добре да познавате:

Кала – български сорт, развива жизнени, добре облистени растения с дължина 140-180 см и 3-4 странични разклонения с неограничен растеж. На всеки възел се формира по един цвят. Плодовете са цилиндрични, без шийка, с тъмнозелена повърхност и рядки нежни брадавички. Месото е хрупкаво, с много добър вкус и аромат. Сортът е много подходящ за консервиране.
Глория – български, с дължина на вегетационния период 45-47 дни. Стъблото е с дължина около 130-140 см и 3-4 добре развити разклонения. Развива по 1 до 3 женски цвята на възел. Плодовете са къси, цилиндрични, без шийка. Повърхността е зелена, с леки по-светли ивици към върха. Сортът е много подходящ за консервиране.
Атлантис – холандски. Цветовете са предимно женски, разположени по 1 до 3 на възел. Плодовете са къси, с малък диаметър, без ребра. Семенното гнездо е малко, без кухини и горчивина. Цветът на кожицата е тъмнозелен, с малки ивички и кръгли петънца. Месото е твърдо и хрупкаво. Средното тегло на един плод е 34-48 г.
Регина – чешки сорт. Развива предимно женски цветове, по 1 до 3 на възел. Плодовете са цилиндрични със слабо заострен връх, средно голямо гнездо без кухини и къса дръжка. Цветът на кожицата е зелен до по-тъмен откъм дръжката.
Месото е плътно, хрупкаво, вкусът е много добър.
Парижки корнишони – разпространен от дълги години у нас сорт. Стъблото е сравнително късо от 80 до 120 см. Окраската на плодовете е интензивно зелена към дръжката и прошарена откъм върха, с по-светли ивици. Сортът е със сравнително по-големи семенни камери, но с много добри вкусови качества.

Корнишоните саимат нужда от вода още от април
6298
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини