Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.08.2017 г.

Зелени багри за цяла година

Свежи цветове през лятото

Смрика сабина (Juniperus sabina) е пълзящ храст, висок до 1 м. Има разперени клони и приповдигнати накрая върхове. Кората е пепелява до червеносива и се отделя във вид на тънки продълговати люспи. Младите клонки при смачкване издават неприятна миризма. Те са покрити с люсповидни и срещуположно наредени листчета. При младите растения и неплодоносещите клонки листата са с игловидна форма - 3-8 мм дълги. Шишарките им са дребни зърна с овална форма 5-7 мм дълги и съставени от 4-6 сраснали месести люспи. Тази смрика расте бавно и е светлолюбива. Най-често расте по сухите слънчеви планински склонове с бедни почви, образувайки малки, но гъсти групи. Гореспоменатия храст е високодекоративен, газоустойчив и пълзящ. Той се използва за групови насаждения в откритите тревни площи и алпинеумите.
Обикновената синя смрика (Juniperus communis) взависимост от условията може да добие размерите на храст или дърво. Иглите са с линейна форма дълги 8-20 мм с бодливо заострен връх. Плодовете са топчести зърна с тъмносинкав цвят, покрити с восъчен налеп. Тази смрика расте у нас единично или на групи по безлестни склонове или като подлес в дъбовите и иглолистните насаждения, като слиза до 250 м.н.в. тя е светлолюбива и невзискателен към влагата и хранителността на почвата.
Червената смрика (Juniperus oxycedrus) пък достига височина до 5-8 м. Има изправени или разперени клонки и е с гладка сивокафява кора. Иглите са твърди, линейно бодливи до 20 мм дълги, събрани в прешлени по 3 броя. Плодовете са топчести, лъскави с кафявочервен цвят. Този вид цъфти от ноември до април следващата година. Червената смрика е широко разпространен вид в цялата Средиземноморска област. У нас се среща в Южна България. Този вид расте върху бедни, плитки ерозирани почви на припечни изложения.

Тисът (Taxus baccata)е вечнозелено дръвче или храст с яйцевидно цилиндрична много гъста тъмнозелена корона. По плоските си 2-3 см дълги игли наподобява елата, но неговите са по-меки, по –широки и по тъмно зелени и без белезникави линии. Кората на стеблото е червеникавокафява и се лющи на тънки плочки. Тисът цъфти от втората половина на февруари до началото на май, а плодовете узряват през същата година от август до ноември. Той е един от най-бавнорастящите видове, който се разклонява добре, затова често се използва в изграждането на живи плетове, бордюри и оформяне на единично засадени храсти: с кълбовидна, конусовидна, цилиндрична или друга форма на короната чрез подстригване.
Тисът се среща на различни сухи терени. У нас расте най-често върху по-влажни силикатни почви. Той изисква висока атмосферна влажност и непонася големи температурни колебания. При много силни студове през зимата страда от измръзване.

Цефалотаксус друпацеа (Cephalotaxus drupacea) е от семейството на тиса. Той е ниско дръвче или храст и идва от Централен Китай и Япония, където се среща между 700 и 2600 н.в. като подлесен елемент в сенчести и влажни гори. Този вид има внезапно стеснени дълги от 2-5 см сърповидно извити плоски игли. Отгоре те са тъмнозелени, а отдолу светлозелени. Образува пирамидална корона. Бавнорастящ вид, сенколюбив вид, който се размножава чрез сезена, които се засяват през есента. Използва се за единични и бордюрни насаждения.

Цефалотаксус фортуней (Cephalotaxus fortunei) пък расте над 2300-2800 м. н.в. също под големите дървета. Има обаче по-дълги игли - 5-8 см, отгоре тъмнозелени, а отдолу с две бели линии. Също има пирамидална корона. Расте бавно и има нужда от влажен климат. Размножава се със семена, които се засаждат през есента. Използва се както за единични, така и за бордюрни насаждения.

Зелени багри за цяла година
4987
 

Последни материали
Виж
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Най-послу и у нас
Бизнесът живо се интересува от „зелените коридори” през митниците
Фонд „Земеделие”
Преведени са последните зелени плащания, по Натура 2000 и за необлагодетелстваните райони
Десет дни по-рано от миналата година
Днес и утре превеждат 465 милиона лева за „зелените плащания” в Кампания 2022 г.
Преди датата 20 април
Ставката за зелените плащания е 12,30 лв. на дка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини