Всеки слънчев ден трябва да се използва, за да се приключи засаждането на чесъна, магданоза, копъра, целината, марулите, репичките. Може да заделите място за лавандула, мащерка и маточина, за да са ви под ръка през лятото. Огледайте внимателно засадените през есента чесън и лук, защото скоро ще се появи чесновата муха и напръскайте още преди да е снесла яйцата си.
Ако оставите младите ларвички необезпокоени, те ще проникнат в стъблата и ще направят непоправими бели. Рътените картофи се засаждат, когато температурата на почвата се установи над 34 градуса. Понеже до края на март са възможни късни студове, покрийте лехата с десетина сантиметра рохкава почва, която ще топли клубените.
Затоплянето на времето може да повиши прекомерно температурата в стъклените оранжерии и когато това се случи, проветрете. Поливайте растенията и внимателно ги преглеждайте за вредителите. Доматите се колтучат и привързват. Зеленчуците имат нужда от обилна светлина и когато правите планове къде точно да ги засаждате, избягвайте местата, засенчени от сгради и дървета. Водата е също жизнено необходима.
Не е добре един и същи зеленчук дълго време да е на едно и също място, защото заразите в почвата ще се множат. Най-чувствителни са лук, зелен фасул, грах, домати. Време е вече да засеете семена за разсад на дини, пъпеши и тиквички в пластмасови саксийки или в кофички от кисело мляко. В края на март – началото на април в най-южните райони на страната ни може да се засаждат краставици в неотопляеми оранжерии. В средата на следващия месец ще свършите тази работа, ако вилата е в Северна България.