Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.08.2017 г.

Болестите и неприятелите нападат зеленчуците още в ранна пролет

Условията през март и април, благоприятни за засаждане на някои зеленчуци, са благоприятни и за болестите и неприятелите по тях, както и на засетите и засадените през миналия месец. Ето защо градинарят трябва да следи всекидневно за появата им и незабавно да взема мерки. Нещо повече, би следвало да направи и някои профилактични пръскания.

Разсадът, засаден на постоянно място, се напада много често от поповото прасе, особено в дворните градини на малкото стопанство, където в близост се отглеждат животни и има торище. Храни се с корените и нежните стъбла. Ефикасни препарати срещу този неприятел са мезурол шнекенкорн - 250 г/дка и спикер 4Г - 1 кг/дка. И двата препарата представляват гранули, които се разхвърлят равномерно от двете страни на редовете на разсадените растения.

Доматите най-често страдат от картофената мана (Phytophthora infestans) и алтернарията (Alternaria solani). И при двете болести по листата се появяват петна, които се разрастват и в крайна сметка растенията загиват. Развитието им се благоприятства от високата влажност и затоплянето на времето. Любителят градинар обикновено не обръща внимание на разликата в признаците на двете болести, което едва ли е и необходимо. Важното е да бъде внимателен и да забележи повредите още в самото начало. Не е без значение практиката на профилактичното пръскане веднага след разсаждането. Използват се препарати с предпазно действие. При поява на първите петна е по добре да се предпочетат препарати с лечебно действие.

Лукът страда най-често от мана (Pronospora destructor). Болестта се проявява в две форми - локална и ситемна. Локалната ще познаете по елиптичните хлоротични петна, които се появяват по зелените части. Те се разрастват, покриват се с виолетов налеп, тъканите под тях загиват. Системната се проявява, когато се засаждат заразени луковици. Покаралите листа са хлоротични и деформирани. Болестта се благоприятства от хладното и влажното време. Първото пръскане срещу маната по лука се извършва при появата на първите петна, а след това още 2-3 пъти през 7-10 дни, според метеорологичните условия.

Опасен неприятел по лука е луковата муха (Hylemyia antiqua). Трудно се забелязва, защото прилича на къщната. Зимува като какавида на дълбочина 10-20 см в почвата. В топла пролет мухите от първото поколение се появяват към края на парил по време на цъфтежа на вишните. Снасят яйцата си по зелените пера на лука. След 3-8 дни се излюпват ларвите, вмъкват се в стъблото и дълбаят ход към корена. Ефикасен начин за борба с този неприятел е изскубването и унищожаването на нападнатите растения. Много помага и дълбоката обработка на почвата след прибирането на лука, при която голяма част от приготвилите се да зимуват какавиди загиват. При нужда се пръска с карате макс, ларвин 375 ФС или золон супер.
Картофите се нападат от същите болести от които и доматите - картофена мана и алтернария (кафяви петна). Нужни са чести наблюдения. И при тях борбата с тези болести се извежда със същите препарати, както и ппи доматите.
При стабилизиране на средната температура на въздуха над 12 градуса в продължение на 6-10 дни е възможна появата и на колорадския бръмбар. Най-често може да се види по остатъците от миналогодишните площи с картофи. Тазгодишните трябва да се преглеждат често. Въпреки появата на възрастните насекоми, пръскания не трябва да се предприемат. Все още е рано. Борбата започва след като са се излюпили и поотраснали ларвите.

Болестите и неприятелите нападат зеленчуците още в ранна пролет
3412
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Бор за листно и кореново подхранване
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини