Билкарите отдавна са запознати с целебните качества на черния оман и полския хвощ, а някои градинари ги смятат само за плевели, но и двете билки всъщност са изключително полезни в отглеждането на засадените зеленчуци.
Полският хвощ се открива не само в градината, а и по широките открити пространства и дори в горите. Полезен е с високото си съдържание на силиций и сяра, а максималното количество химически вещества се натрупва през втората половина на лятото.
В градината може да се използва настойка от 100 грама хвощ, залети с литър вода, които се варят половин час на слаб огън. Получената смес се разрежда с вода в съотношение 1 към 5 и се използва за профилактика срещу гъбични заболявания. Полезно е и подхранването на зеленчуците с разтвора и тревните останки от приготвянето му.
Черният оман е изключително популярна билка, позната у нас и с доста други имена - зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страстник, голям кокеш. Съдържа големи количества фитохормони, стимулира растежа на зеленчуците, помага за отделянето на калия и поглъщането му от растенията.
Листата от черен оман се събират през целия сезон, а корените се изкопават в ранна пролет или късна есен. Килограм листа се заливат с 10 литра вода, добавя се чаша отвара от корени и се оставя за няколко дни да ферментира. Полученият разтвор се разрежда с вода в съотношение 1 към 3 и се пръскат растенията.