Начало » Новини » Страната
22.06.2017 г.

В Каспичанско конфискуваха крава и 14 телета без никакви документи

Животните изобщо не са били изследвани за болести и не са ваксинирани

Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен конфискува 15 животни в село Каспичан, община Каспичан, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. След подаден сигнал от местни жители в селски двор е установено наличието на крава и 14 телета без ветеринарномедицински свидетелства за произход, за здравен статус, документи за придвижване, както и без ушни марки.

От БАБХ са категорични, че случаят представлява изключително сериозно погазване на ветеринарномедицинското законодателство на Р България, както и това на ЕС. Лицето, представило се за стопанин на животните, не е представило никакви доказателства на откритите животни да са извършвани мероприятия по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България – по-конкретно не са били ваксинирани за син език, заразен нодуларен дерматит, антракс, не са взимани и кръвни проби за изследване и за други опасни за човешкото здраве болести. Землището на Каспичан е антраксно огнище и ежегодно на всички овце и говеда задължително се извършва ваксинация срещу антракс. Няма данни дали животните са изследвани за бруцелоза и туберкулоза – други особено опасни болести, предавани на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карентните срокове след евентуални лечения – най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора.

Животните са били потенциално опасни за здравето на животните и хората. С цел предотвратяване на опасността от разпространяване на заразни болести в страната, както и за защита здравето на консуматорите, съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина (съгласно чл. 139а и чл. 139б от Закона за ветеринарномедицинската дейност) животните са насочени за обезвреждане в екарисаж и умъртвени по хуманен начин. Проверката е извършена съвместно с органите на МВР, а за случая е уведомена и прокуратурата.

БАБХ използва случая да напомни, че област в Шумен са констатирани 3 огнища на туберкулоза по говедата, а в 36 селища животните се ваксинират срещу антракс заради наличие на заболяването. В близост до село Каспичан е констатирано едно от последните огнища на заразен нодуларен дерматит в страната.

Имайки предвид грубото погазване на ветеринарномедицинските изисквания, довело до поява на случая на антракс в с. Млада гвардия, обл. Варна през 2015 г., застрашил здравето и живота на хиляди граждани и летовници, както и на заразата от бруцелоза в гр. Рила, обл. Кюстендил през 2016 г., засегнала и инвалидизирала над 20 човека за продължителен период от време, БАБХ ще продължи безкомпромисно да изпълнява своите задължения с цел осигуряване на нормална бизнес среда за отглеждане на животни, както и за гарантиране правото на консуматорите на безопасна храна и опазването им от зоонози и антимикробна резистентност, категорични са от агенцията.   

В Каспичанско конфискуваха крава и 14 телета без никакви документи
4457
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини