Начало » Важно за фермера » Гори и екология
09.06.2017 г.

Соларните панели са решение за домакинствата срещу енергийната бедност

sinor

Домакинствата играят все по-важна роля при навлизането на възобновяемите енергийни източници, а инсталациите в някои европейски страни като Германия и Великобритания вече надминават 1 милион. Освен екологичен, този процес има и силен социален аспект, а в някои страни вече се тества социалното подпомагане на граждани чрез изграждането на соларни панели в домовете им.

 Това са някои от изводите от конференцията „Енергийни граждани в Европа – къде сме ние?“, която се проведе на 6 юни в Дома на Европа,в София. Организатор на събитието е международната екологична организация „Грийнпийс“- България, а сред участниците в него бяха представители на Българската соларна асоциация, Асоциация „Активни потребители“, Център за енергийни решения и др.

В рамките на конференцията беше представена концепцията за енергийните граждани - физически лица, нестопански организации, публични организации и малки предприятия, които са както потребители, така и производители на енергия. Концепцията за енергийните граждани е включена в новия пакет от мерки в областта на чистата енергия, представен от Европейската комисия миналия ноември. Тя вече се развива с бързи темпове в редица страни от Европа и други региони на планетата.

На този фон България изостава осезаемо, като сред основните проблеми са усложнените бюрократични процедури за свързване в електропреносната мрежа на соларни панели, инсталирани от домакинствата.

Използването на соларни панели и други възобновяеми енергийни източници от домакинствата има както екологичен, така и значим социален ефект, тъй като то води до значително понижаване на сметките за електроенергия. По време на конференцията Такис Григориу, представител на „Грийнпийс“- Гърция разказа за опита на южната ни съседка, в която вече се тества предоставянето на соларни инсталации вместо социални помощи. Моделът е много по-устойчив от ежегодното предоставяне на финансови средства, защото с еднократна инвестиция решава енергийните проблеми на уязвимите групи в дългосрочен план. В добавка, дава се възможност на тези хора да възвърнат достойнството си и да не разчитат на финансови средства за отопление, например, от другаде.

В Гърция има близо 41 500 домове, снабдени със соларни системи, въпреки усложнената икономическа ситуация в страната в последните години. В България броят на тези домакинства е малко над 2000. В Германия и Великобритания броят на домакинствата, увеличили своята енергийна независимост по този начин надвишава 1 милион, въпреки че страните са в северозападната част на Европа, където имат и по-малък слънчев потенциал.

„Практиката в редица държави показва, че използването на соларни панели от домакинствата има ползи както за околната среда, така и за икономиката, и обществото като цяло. Това е ситуация, от която печелят всички и ние се надяваме българските институции да осъзнаят ползите от този модел за обществото и за планетата ни и да подкрепят неговото навлизане“ - посочва Меглена Антонова, част от екипа на „Грийнпийс“- България.

Соларните панели са решение за домакинствата срещу енергийната бедност
6793
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Решения на Министерския съвет
Земеделците лесно ще слагат слънчеви панели във фермите
Битка за пасища
Прокуратурата проверява дали има натиск върху фермери за пасищата
Браншовик призовава да се изграждат слънчеви панели над ягоди и малини
Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя
Министерството на иновациите и растежа
Пред обсъждане са насоките за ВЕИ и соларна енергия по плана за възстановяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини