Начало » Важно за фермера » Гори и екология
01.06.2017 г.

Океани, свободни от пластмаса

sinor

Активисти на организацията „Грийнпийс“ призоваха за решение на  острия проблем със замърсяването на моретата с пластмаса по време на форум на Г20.  Те поискаха конкретни мерки  - забрана за пластмасата за еднократна употреба за микропластмасата, съобщиха от българския офис на екоорганизацията. На форум на високо равнище, където представители на страните от Г20 се срещнаха да обсъждат нарастващото замърсяване на морската среда, 50 активисти в червени спасителни жилетки изписаха думата ‚Действайте“ (ACT) във водите на езеро, близо до мястото на събитието в Бремен. Активистите разгънаха и банер с думите „За океани, свободни от пластмаса“.

 „Грийнпийс“ призовава правителствата да забранят ключови източници на пластмасата в морето като решаваща първа стъпка, включително пластмаси за еднократна употреба, опаковки и микропластмасата. Която и да е компания или търговско предприятие, произвеждащи пластмасови изделия, като например опаковки, трябва да носи отговорност  и да допринесе за разрешаването на проблема. Настояваме за по-строги изисквания към схемите за разширена отговорност на производителя (РОП) (1).

„Не можем само с рециклиране да намерим изход от проблема с отпадъчната пластмаса. Правителствата прибързват, обръщайки се към рециклирането. Вместо това трябва да поставят на дневен ред приоритизирането в управлението на отпадъци: първо – да продотвратят първоначалното производство; второ - да установят практика за повторно използване на вече произведеното; и чак на последно място - рециклирането“, казва Маак. В отражение на културата ни на справяне с отпадъците, пластмасата залива ежедневието ни, поради факта, че по-голяма част от пластмасата се произвежда за еднократна употреба, включително опаковки. Глобалното производство на пластмаса скочи неимоверно в последните 50 години и по-специално в последните десетилетия. Само между 2002 и 2013 година то се покачи с приблизително 50% - от 204 млн. тона до 299 млн. тона. По прогнози до 2020 г. (2) се очаква това количество да достигне 500 млн. тона годишно, което ще представлява 900% увеличение на нивото, достигнато през 1980 г.

Няма точно изчислено количество на пластмасата в Световния океан, но от общото количество на отпадъците в него, към пластмасата се причисляват между 60 и 80%. Приблизително 4 до 12 млн. тона пластмаса навлиза в океана всяка година (3). А само около 14% от пласмасата се рециклира (4).

РОП (Разширена отговорност на производителя): Принципът за разширена отговорност на производителя определя задълженията на производителите и вносителите на продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци (опаковки, найлонови торбички, батерии, електроуреди, автомобили, автомобилни гуми), като това да организират разделно събиране или обратно приемане на продуктите – например чрез цветните улични контейнери за отпадъци от опаковки или кутиите за батерии в магазините.

Океани, свободни от пластмаса
5661
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Рециклиране
За 2 месеца клиенти на търговска верига са върнали над 1,1 млн. пластмасови опаковки
Според изследване на южнокорейски учени
Зеленчуците поемат микропластмаса през кореновата система
Проект на наредба
Поне 30% от PET бутилките трябва да са с рециклирана суровина
Европейската комисия подкрепи инициативата
Връщате пластмасовите бутилки в машини, инсталирани във всеки супермаркет
Положителни са и всички проби от почвата
Откриха частици пластмаса в 92 на сто от овцете в испанска провинция
Пазете природата
Подписка да се ограничат пластмасовите прибори, чиято забрана влиза в сила от юли 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини