Патладжаните съдържат доста соланин, затова в зеленчуците винаги присъства пикантна горчивина. Ако обаче това не подхожда на вашия вкус, оставете нарязаните патладжани в солена вода за 20 минути. Тогава голяма част от соланина ще премине в разтвора и патладжаните ще горчат много по-слабо.
Понякога причината за силно нагарчащите патладжани се крие в самия сорт и в срока за обиране на реколтата. Вече има много сортове и хибриди, които могат да бъдат консумирани в почти сурово състояние. Особено приятен е вкусът на патладжаните с по-светла окраска. Но ако бъдат оставени дори малко след узряването си, започват да набират горчилка. При презрелите зеленчуци кожата загрубява, започва да пожълтява, а месестата част силно нагарча.
Някои от старите сортове обаче също горчат силно и затова е добре реколтата да бъде прибрана, докато зеленчуците все още не са пораснали до традиционните си размери – тогава вкусът ще бъде по-приятен. Обикновено патладжаните се берат около месец и половина, след като са вързали. Добре е да бъдат обрани, докато семената в зеленчуците са още светли.
Горчивината може да се появи и от резки температурни колебания. За да не се стигне дотам, добре е да се понижава температурния стрес на растенията с регулатори на растежа.
Патладжаните нагарчат и при недостиг на влага – трябва да бъдат поливани почти толкова често, колкото чушките и краставиците. При това балансът трябва да бъде поддържан така, че растенията да не бъдат заливани, но и почвата под тях да не пресъхва. Ако времето се задържи силно и горещо, поливайте ги през ден следобед, при това с топла вода.