Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.05.2017 г.

Грижи за разсада след пресаждането му на открито

sinor

След прехвърлянето на разсада в откритата почва той не трябва да се подхранва през първите 2 седмици, за да могат корените да се приспособят към новото място. По принцип подхранването и пръскането с фунгициди представляват стрес за растенията и ако ги прилагаме, преди разсадът да се е прихванал добре, може да загине или да вехне продължително време. За да избегнем този вариант, през първите 2 седмици след пресаждането му в почвата го поливаме с чиста топла вода. Изключение по отношение на подхранването може да бъде направено само за стимулатори на корените, тъй като това ще увеличи процента на оцелелите растения.

След този лечебен карантинен период разсадът трябва да бъде подхранен с амониева селитра – 40-50 грама на 10 литра вода. Листата пък се пръскат срещу болести и вредители, като процедурата се повтаря на всеки 2 седмици до появата на завръзи. Използваните препарати се редуват, за да не могат вредителите и болестите да се приспособят към определен тип вредни за тях вещества.

Химията обаче може да се избегне, като се напълни кофа до две трети от обема й с оплевена трева и се залее догоре с вода. След 10 дни разтворът се прецежда и се разрежда отново с вода в съотношение 1:10. Подхранването се прави през пролетта и началото на лятото. Появят ли се завръзите обаче е по-добре да се премине на дървесна пепел, която повишава устойчивостта на растенията към суша и болести, а и зеленчуците стават по-вкусни.

При пресаждането на разсада на открито в изкопаните дупки могат да се влагат комбинирани торове, но суперфосфатът също върши работа, тъй като слабо се разнася в почвата и действа директно в корените. Освен това при алкални почви ще повиши киселинността, което е от полза за повечето отглеждани зеленчукови култури.

Ако разсадът бъде изложен на студове или изгори от слънцето, както и ако бъде нападнат от вредители, може просто да бъде напръскан с имуноцитофит и ще се измъкне много по-бързо от неприятното състояние.

Не е желателно да се късат листата на пресадения разсад. Това се прави само, ако растенията ще бъдат загърлени, като се премахват само най-долните листа, които така или иначе ще бъдат засипани от почвата.

Грижи за разсада след пресаждането му на открито
30075
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини