Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.05.2017 г.

Какво да правим, ако не случим на време след пресаждане на разсада на открито

Полезни съвети
Какво да правим, ако не случим на време след пресаждане на разсада на открито

По-продължителните почивни периоди около празниците през април и май за някои са повод за поредната екскурзия, но за любителите градинари това е усилно време, когато масово разсадът се прехвърля в откритата почва. Тази дейност обаче не винаги приключва успешно, най-вече заради метеорологичния фактор.

Най-тежко е положението, когато след пресаждането се случи ветровито време. Вятърът може просто да пречупи още крехките растения, а може и така да ги омотае, че да ти е жал да ги гледаш. Все пак не се отчайвайте съвсем, когато това стане, а полейте разсада и след това го подхранете със суперфосфат – 20-30 грама на 10 литра вода. Не по-малко важно е да забиете 3 пръчки около всяко пострадало растение и да увиете около тях вестник, като го закрепите леко с щипки, така че да се образува конус – той ще защити растенията от вятъра и донякъде от слънцето и ще им даде възможност да укрепнат.

Ако листата на разсада побелеят, причините могат да бъдат 2 – или от студове, или от слънцето. Подхранете растенията с карбамид, напръскайте ги с имунофитоцид и ги полейте както трябва. От студа най-напред ще пострадат върховете на разсада – тогава изчакайте появата на филизите и когато започнат да растат, подхранете растенията с комплексен (комбиниран) тор или с настойка от трева.

Подхранването с азот пък трябва да бъде умерено, защото ако се престараем с кокошия и говеждия тор или с минералните азотни торове, растенията ще се източат и ще полегнат от вятъра. Могат обаче да бъдат подсилени с комбинирани торове.

Фосфорните торове ще свършат работа и ако стъблата и листата на доматите придобият лек синкав оттенък, тъй като това е сигнал за недостиг на химичния елемент. Достатъчна е лъжица суперфосфат да се разтвори в 10 литра вода, за да прогоним синкавия оттенък. Ако обаче времето е студено, фосфорът няма да достигне до растенията, така че не винаги подхранването действа толкова успешно, както ни се иска.

Не забравяйте за киселинността на почвата. Доматите например се приспособяват върху нея, но виреят зле върху карбонатна – появява се хлороза, показва се и недостигът на фосфор. Зелето пък напротив – обича алкални почви и расте зле върху такива с повишена киселинност. Затова цвеклото трябва да се подхранва с вар върху кисели почви, а доматите – със суперфофат, калиев сулфат и други „кисели” торове върху алкални.

Какво да правим, ако не случим на време след пресаждане на разсада на открито
27630

Последни материали
Виж
Увеличава се допълнителното трудово възнаграждение за научни степени
Приети са бюджетите на структурните звена на Селскостопанска академия
Според министър Порожанов стойността говори сама доколко приоритетен е отрасълът
Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 милиона лева
Еднократно влагане вдига добивите с 350 до 900 килограма от хектар
Наторяват полята във Финландия с преработени алкални батерии
И според MARS България е сред сериозно засегнатите страни
Посевите в южна Европа продължават да изпитват недостиг на влага
На фона на изчерпването на местната продукция и засиления внос
Най-скъпият кромид в ЕС се продава в Холандия и Полша
Отбелязваме влизането на Христос в Йерусалим
Честита да ни е Цветница!
Свързани материали
Виж
Практика
Защо е задължително да досипваме пръст при разсада на краставиците
Важно за градинаря
Пипер – правилно и ефективно подхранване на разсада
Практика
Какво да правим, ако разсадът с домати е цъфнал, но е рано за засаждане навън
Седмицата на гората
Разсадникът в Локорско ще подава по 1,4 милиона фиданки за държавните гори
Важно за градинаря
Защо се получава листно завиване при разсада
Добрият градинар
Прости правила за отличен резултат при разсада за патладжан
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам