Много стопани смятат, че поливането и подхранването е достатъчно за отглеждането на краставици в оранжерията. Но специалистите препоръчват да направите и резитба на растенията. Нуждата от тази операция се обяснява с факта, че съкращаването на растителността на краставиците води до това, че хранителните вещества се насочват не към развитието на ствола, а към усиления растеж на плодовете.
Основната цел на резитбата на краставиците е формирането на растенията. При самоопрашващите се сортове трябва да формирате едно стебло. Затова в долната му част (2-4 ред листа) се премахват страничните филизи от пазвите на листата, запазвайки петурите. Благодарение на тези действия в долната част на растенията се осигурява добра вентилация, което означава, че няма опасност от кореново гниене.
В зоната на следващите 3-4 листа (зоната около 1 м) се оставя само по една зрееща краскавичка и 1-2 листа. Те са нужни, за да могат плодовете да се изхранват.
В третата част на растенията (на височина от 1 до 1,5 м) се оставят по два плода и 2-3 листа.
В четвъртата част (на височина от 1,5 м нагоре) се оставят по три краставички и 3-4 петури.
Обърнете внимание, че когато краставицата расте, тя трябва да се прищипва на всеки 50 см. Когато растенията в оранжерията достигнат горните телове, плета се оплита у него и се насочва да расте надолу.
Това са основните правила за резитбата на оранжерийните краставици. На почистване подлежат и листата, които са пожълтели, които растат под първия възел, където узряват плодове. Самата резитба се препоръчва да не се прави с ръце, а с остър нож.