Начало » Новини » Коментари
10.05.2017 г.

ЕК даде възможност за удължаване на срока за подаване на заявления за директни плащания

Важно за фермера

sinor

Въпреки информацията за удължаване на сроковете по директните плащания за кампания 2017 г., която преди седмица беше подадена от министерството на земеделието, читатели на Синор.БГ имаха опасения за достоверността на тази новина и затова отново зададоха въпроси до Синор.БГ дали 15 май ще бъде последната дата за приема на заявления. На сайта на Европейската комисия (ЕК) има подробна информация за промяната, която е качена още на 4 май. Остава българското министерство официално да посочи сроковете и датите с удължаването.

За трета поредна година Европейската комисия се вслуша в исканията на държавите-членки и показа гъвкавост, като удължи с един месец срока за подаване на заявленията от земеделските производители, които имат право на подпомагане на доходите в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), се посочва в съобщение на официалния уебсайт на изпълнителния орган на Европейския съюз.

Онези държави-членки, които пожелаят, ще могат да избират доброволно дали да удължат срока за подаване на заявления и след 15 май, като най-голямата отстрочка е до 15 юни.

"Този гъвкав подход би трябвало да даде възможност на всички земеделски стопани в ЕС да подадат заявление за получаване на субсидии в рамките на ОСП, тъй като имат пълното право да се възползват. Същевременно трябва да сме наясно, че държавите-членки, които решат да използват тази опция, трябва да гарантират, че всички правила за бюджетния контрол ще бъдат спазвани", заяви във връзка с решението на ЕК европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън.

Фермерите в ЕС ежегодно подават заявления за получаване на субсидии в рамките на така наречения „първи стълб” на ОСП. Административните органи на национално ниво обработват тези заявления и след съответните проверки превеждат и средствата, които впоследствие се възстановяват от бюджета на ЕК.

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Покачване при цените на олиото на седмична база
По области, цените на едро на захарта се движат от 0,92 - до 1,50 лв./кг