Предимствата от засаждането на чесъна през пролетта, а не през есента, са много, но най-важното е, че той се съхранява много по-дълго, макар добивите да са малко по-слаби. Разликата при избора за съхранение се вижда лесно – засаденият през есента чесън има стълбче в средата на главата, докато при пролетния скилидките прилепват плътно една към друга.
Чесънът е ранна култура, затова е добре и да се сади колкото се може по-рано. За профилактика от гъбични заболявания преди засаждането може да бъде оставен за 20-30 минути в горещ слаб разтвор на калиев перманганат или в солен разтвор (3 лъжици сол на 5 литра вода), след което се подсушава.
Чесънът не трябва да се сади на същото място като миналата година, както и на участъците, където са расли кромид и картофи. Най-добре се чувства там, където преди това са били отглеждани краставици, тиквички, ранно и цветно зеле.
Преди засаждане прекопайте и разрохкайте лехите и полейте добре почвата. Скилидките чесън се засаждат с дънцето надолу на дълбочина 1-2 сантиметра и на 8-10 сантиметра една от друга, като се оставят 15 сантиметра между лехите.
След като пробият почвата, подхранете младите растения чесън с амониев сулфат, като по този начин ще ги предпазите в известна степен и от вредители. Повторете подхранването в края на май – началото на юни.