Начало » Новини » Страната
10.04.2017 г.

Според бизнеса младите хора имат прозорец за добра кариера в България

sinor

Младите хора могат да се реализират професионално в страната и при добри условия на труд. Това посочи Пламен Панчев, председател на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и съосновател на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ в интервю за телевизия Bloomberg. Проблемите в пазара на труда съществуват поради липса на информация за възможностите за развитие. „Направихме родителска среща в едно от предприятията от зоната, интересът на родителите към индустриалната кариера на техните деца беше огромен след като видяха реалната работна среда“.

20 студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, също били впечатлени от устойчивото развитие на ТИЗ и от това как се изгражда модерната инфраструктура на индустриалната зона. „След като имахме среща с тях, след като говориха с колеги проектанти, те казаха, че виждат своята реализация в България“.

Според Панчев трябва повече да се говори за успешното развитие на индустрията, за увеличаването на износа, основната част към Европа, един пазар, който търси предимно качествени стоки.

„Развива се секторът на производство на автомобили и почти няма част на колата, която да не се произвежда в заводи в България. Успоредно с многото чужди компании се появиха и доста български производители, които работят за големи световни марки. Виждаме сериозен ръст - около 30% - на дела на логистиката. Това е логистика предимно на храни и на метали, а нашите предвиждания са, че логистиката ще продължи да се увеличава“, подчерта инж. Панчев.

Той добави, че четвърта година, заедно с местната власт, с държавата, в лицето на Министерството на образованието, „Клъстер Тракия икономическа зона“ работи по темата за кадрите и вече има резултати. „Професионалните училища намериха свои партньори. Висшето образование обърна сериозно внимание и търси вече партньорство с бизнеса“.

За да има добра информационна обезпеченост и да се улесни връзката бизнес-образование-кадри, беше създадена „Индустриална карта на България“. Хората от проекта JobTiger имат подкрепата на община Пловдив, община Габрово, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата. „В момента, в първоначалния вариант, са въведени 750 от най-големите предприятия, всички висши учебни заведения, 400 технически и професионални гимназии, както и събития, свързани с търсене на кадри – “Индустриални дни на кариерата“. Това е много лесен инструмент да се види къде е бизнесът и къде са кадрите. 

Според бизнеса младите хора имат прозорец за добра кариера в България
4949
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 14 април Аграрният университет в Пловдив организира Ден на кариерата
С богат опит на ръководни позиции в южнокорейския концерн до момента
Крис Чонг е новият главен изпълнителен директор на Doosan Infracore Europe
Проект за добив на пясък и чакъл заплашва защитени зони по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини