Площите, върху които се отглеждат биологични зеленчуци извън парниците в Германия, достигнаха 10% от цялата площ, заета от този вид култури, сочат данни на Федералното статистическо бюро на страната, цитирани от електронното издание Fresh Plaza. През миналата година площите с биологични зеленчуци са били разширени с 15% до 12 400 хектара, като спад е отчетен само в провинциите Бранденбург, Шлезвиг-Холщайн и Тюрингия.
Проучване на базираната в Бон компания за пазарни изследвания и анализи Agrarmarkt Informations-Gesellschaft установява, че общо 1 138 германски компании отглеждат биологични зеленчуци.
Средната обработвана площ от тях е 11 хектара, докато при производителите на стандартна продукция достига 19 хектара. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, през 2016 г. производителите на биологични зеленчуци получиха 283 879 тона продукция.
Морковите и кореноплодните зеленчуци заемат около 30% от площите с биологични зеленчуци, салатите и листните зеленчуци – около 25%, като при тях най-голямата част е заета от аспержите, следват бобовите и месестите зеленчуци, от които най-вече се отглеждат тикви и зеле.
В абсолютни стойности най-големи са площите за отглеждането на биозеленчуци в провинция Северен Рейн – Вестфалия, следвана плътно от Бавария, като Долна Саксония и Райнланд-Пфалц са на трето и четвърто място. Като дял от общите площи със зеленчуци обаче първа е Саксония с 28%, следвана от Шлезвиг-Холщайн и Мекленбурт – Предна Померания.