Износът на селскостопански продукти и храни от Испания през 2016 г. е нараснал с 5,9% спрямо 2015 г., докато износът от страната като цяло се е увеличил с едва 1,9%, съобщи електронното издание Agroinformación. Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост се превръщат в двигатели на износа, след като през миналата година доставките им за чужбина са достигнали 44,288 млрд. евро, или 17,4% от целия износ от страната.
Най-силен ръст на доставките е отчетен за Китай – с 45% до 1,196 млрд. евро, както и за Мароко – с 13% до 358 млн. евро. Доставките за Япония и Южна Корея също са се увеличили, след като испанската кухня става там все по-популярна.
В абсолютна стойност най-големият външен клиент е Франция със 7,207 млрд. евро и ръст от 1% през 2016 г., Германия с 5,296 млрд. евро (ръст от 6%) и Италия с 4,622 млрд. евро (отново ръст от 1%).
От Испания се изнася най-много свинско месо, като ръстът през миналата година е достигнал 19% спрямо количествата от 2015 г., следвано от зехтина също с ръст от 19% и цитрусовите плодове, макар при тях да е регистрирано отстъпление от 5% спрямо предходните 12 месеца.
Същевременно вносът на селскостопанска продукция и храни в страната е достигнал 33,337 млрд. евро през 2016 г., което осигурява на страната положителен търговски баланс в сектора от 10,891 млрд. евро.
През последните 10 години Испания увеличи значително доставките за чужбина на свинско месо, растителни масла, плодове и тестени изделия, като износът на хлебния и сладкарския бранш например е нараснал до 850 млн. евро през 2016 г. от 377 млн. евро през 2006 г.