Начало » Новини » Света
02.03.2017 г.

Проучване потвърждава ползите за агросектора от търговските споразумения на ЕС

sinor.bg

Търговските споразумения са помогнали за увеличаването на износа на селскостопанска продукция и храни от Европейския съюз и са подпомогнали заетостта в бранша и в свързаните с него други икономически сектори, се посочва в ново „независимо” изследване, изготвено по поръчка на Европейската комисия и цитирано от електронното издание AgriLand.

Подробно са разгледани споразуменията с 3 страни – Мексико, Южна Корея и Швейцария. „Само тези 3 споразумения са довели до увеличаването на износа на селскостопанска продукция и храни от ЕС с над 1 млрд. евро и са осигурили добавена стойност в сектора за над 600 млн. евро. Не по-малко важно е, че това увеличаване на износа е помогнало за осигуряването на хиляди работни места в целия ЕС, повечето от които са в сектора, включително в първичното селско стопанство. Тези числа са явно доказателство, че амбициозните и балансирани търговски споразумения са от полза за европейските храни и фермерския бранш”, заяви европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън.

Подкрепя го и колежката му с ресор „търговия” Сесилия Малстрьом. „Сключени както трябва, търговските споразумения влияят благотворно върху нашите фермери и производители на храни. Това проучване осигурява и важен принос за начина, по който можем да продължим да елиминираме ненужните бюрократични процедури и да преодолеем препятствията в бъдещите търговски преговори”, отбеляза Малстрьом.

Изследването показва, че споразуменията са довели до разширяване на търговията и в двете посоки – нараснал е както износът, така и вносът на стоки от 3-те страни. От ЕК изтъкват, че това развитие е разширило достъпа на потребителите и компаниите в ЕС до селскостопанските продукти и храните. Данните сочат, че нарасналият внос се е отразил слабо върху производството в ЕС, замествайки доставките от други държави извън общността, като същевременно е довел до увеличаване на потреблението на вътрешния пазар.

По-конкретно проучването установява, че споразумението с Мексико е увеличило износа на селскостопанска продукция и храни от ЕС през 2013 г. със 105 млн. евро – само 3 години, след като бяха премахнати голяма част от търговски бариери между двете страни в споразумението. По-голямата част от тези доставки са на преработени храни и напитки, докато нарасналият с 316 млн. евро внос е главно на първична продукция.

Макар все още да не е влязло напълно в сила, през 2015 г. споразумението за свободна търговия с Южна Корея е осигурило износ на селскостопанска продукция и храни за още 439 млн. евро, най-вече необработена продукция и борсово търгувани селскостопански култури. Вносът е нараснал със 116 млн. евро, главно преработени храни и напитки.

Споразумението с Швейцария за селскостопанска продукция и преработени селскостопански продукти е осигурило допълнителни 532 млн. евро за износа от ЕС през 2010 г. само 3 години след окончателното му влизане в сила, като по-голямата част от доставките са на преработени храни и напитки. Нарасналият с 1,17 млн. евро внос е най-вече под формата на първична продукция.

Проучване потвърждава ползите за агросектора от търговските споразумения на ЕС
5617
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
За разлика от България, Германия е отличник в прилагането на директивата срещу нелоялните търговски практики
Зелените в Германия обвиниха търговските вериги за трудното икономическо положение на фермерите
Конкурс за СТИВ
Около 12% от кандидатите за търговски аташета са българи, живеещи в чужбина
Министерство на икономиката и индустрията
Благодарение на търговските аташета износът през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв.
Срещи с бранша
Търговските вериги търсят фермери за сключване на договори
Среща в Министерството на земеделието
Фермери в потрес от арогантното поведение на част от търговците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини