Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.02.2017 г.

Участници от девет държави дискутират бъдещето на Дунав в София

sinor.bg

Над петдесет участници от 9 държави дискутираха в София бъдещето на Дунавския регион на конференция организирана от WWF България. Иновативни решения за развитие, нови възможности за препитание и бизнес в общности с нисък икономически статус в регионите по поречието на Дунав са фокусът на международната конференция „Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав“ (LENA).

По време на конференцията, която се провежда от 22-ри до 24-ти февруари в София, представители на 17 организации полагат началото на международно сътрудничество с цел да свържат природата с хората за тяхното благополучие и просперитет.

Всички знаем, че природата е красива по много начини, но не става въпрос само за естетика. Важно е какви услуги получава обществото ни от природата - съхранение на въглеродния диоксид или опрашването, например“ – отбеляза  Силвия Бърова, Главна дирекция „Околна среда“ на ЕК. По думите й всички финансови ползи от мрежата в Европа се равняват на 200-300 милиарда евро годишно. Инвестициите, от друга страна, включително тези за управление на защитените зони, са в размер на 6 милиона евро за година. Това означава, че за едно инвестирано евро бихме могли да получим 50 обратно. Данните се позовават и на последната проверка за пригодност на двете директиви (за птиците и хабитатите), основа на мрежата Натура 2000“ – добави Бърова.

Някои от предстоящите дейности на партньорството по Дунав ще са насочени към развитието на туризъм и устойчив транспорт в региона използвайки електрически велосипеди и към възможностите за устойчиво генериране на доходи и управление на природните ресурси с фокус върху селското стопанство, събирането на диви растения и рибарството. Пилотни проекти за бизнес инициативи ще се осъществяват в 11 зони от мрежата Натура 2000.

Партньорството, което се създава в рамките на настоящата конференция, е от огромно значение както за природното наследство на Централна и Източна Европа, така и за местните общности в Дунавския регион. „Ролята му през следващите няколко години ще бъде да демонстрира кои инструменти за устойчиво ползване на природните ресурси работят и да открие най-успешните модели на работа, които са лесно приложими в по-широк мащаб“ – заяви  Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. „Затова сътрудничество от такава величина, обединяващо много държави, е изключително важно за региона“ – допълни Кавръкова.

Събитието се провежда в рамките на проект LENA - „Местна икономика и опазване на природата в региона на река Дунав“ и има за цел да осигури иновативни решения за развитие на икономически дейности в защитени територии по поречието на р. Дунав и неговите притоци в хармония с природата. Партньорите по проекта са общо седемнадесет и представляват местни власти, институции за управление на защитени територии и организации за местно икономическо развитие и природозащита и идват от 9 различни държави по р. Дунав: Австрия, България, Румъния, Унгария, Германия, Сърбия, Словения, Украйна, Хърватия.

Участници от девет държави дискутират бъдещето на Дунав в София
4296
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Засилени проверки за браконери по Дунава в районите на Свищов, Белене и Козлодуй
1000 тона изкуствен тор потъна в Дунава
Навлата за превоз на зърно от Дунав и дълбоководните пристанища на Одеса продължават да падат
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
При километър 556 край Свищов
Извадиха 6 бракониерски кърмаци с куки за улов на есетрови риби от Дунав
FAST Danube
Правителството се зае със спасяване на проекта за продълбочаване на Дунава
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини