Начало » Хоби земеделие » Цветарство
14.02.2017 г.

Ерантисът може да ви зарадва с цветове през февруари

Лесно се отглежда

Ерантисът (Eranthis) е род с най-ранно цъфтящите цветя. Той включва 7 вида, които произхождат от Европа и Азия. На гръцки името му означава “пролетно цвете”, защото подобно на кокичето, той се появява много рано - още с разтопяването на снега.

Зимният ерантис (E. Hyemalis) развива удебелено клубенисто коренище, от което изникват няколко приосновни листа. Те са длановидно нарязани до основата на петурата. С поникването стъблата са дъговидно извити, но по-късно се изправят и достигат 10-15 см височина. Цветовете са златистожълти, до 3 см в диаметър. Точно под тях се намира оригинална прицветна розетка от листа с ланцетна форма, което им придава особен чар. Цветовете са появяват през февруари-март.

През последните години се използват и хибриди, които са обособени под името E. Tubergenii. Преимуществото им е, че цветовете са по-едри. Имайте предвид обаче, че не образуват семена.

 

Ериантисите не са взискателни растения. Те се развиват добре на слънчеви места, но още по-добре в полусянката на декоративни дървета и храсти. Изискват богати на хумус почви.

Ерантисът се размножава чрез семена. Те се засяват веднага след като узреят, защото бързо губят кълняемостта си. Поникват през февруари-март на следващата година, когато младите растения образуват само котиледонови листа. Те живеят само около един месец, през което време образуват в почвата дребно клубенче. На следващата година от там се показва само един лист. Не губете търпение - цветът ще се покаже много рано напролет през третата година. За да се съкрати това продължително очакване, препоръчва се вегетативното размножаване. През 4-5 години по време на покоя растенията - от юли до октомври, се изваждат, разделят се и се засаждат на нови места. Дълбочината трябва да е 5 см, а разстоянията между отделните растения - 10-12 см. Най-често се оформят неправилни петна от ерантис, или в комбинация с кокичета, както и други рано цъфтящи видове.

Ерантисът може да ви зарадва с цветове през февруари
9348
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Ако засеете семена, ще покаже красотата си след три години
Ерантисът показва цветове през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини