Изкупните цени на зехтина в държавите, осигуряващи основните количества за европейския пазар, се повишават на фона на неблагоприятните метеорологични условия напоследък, съобщи „Блуумбърг”.
По данни на Международния маслинен съвет изкупните цени на зехтина от вида extra virgin през януари са нараснали и при трите най-големи производителки в Европейския съюз. Спрямо същия месец на 2016 г. зехтинът е поскъпнал със 70% до 5,9 евро за килограм в Италия, със 17% до 3,46 евро за килограм в Гърция и с 10% до 3,64 евро за килограм в Испания.
В най-голяма степен ръстът на цените се усеща във Великобритания, където продуктът поскъпна до 7-годишен връх. „Зехтинът струва скъпо и цената зависи до голяма степен от времето”, заяви британският ресторантьор Джейми Оливър, но когото наскоро се наложи да затвори 6-те си италиански ресторанта в обединеното кралство, след като паундът се обезцени спрямо основните световни валути.
По данни на британската компания за пазарни проучвания Mintec през настоящия сезон производството на маслини в света се очаква да намалее с 8%. Същевременно търсенето на зехтин в развиващите се страни нараства, най-вече в Китай.