От 16 до 19 май в пловдивския университет по хранителни технологии ще се проведе деветото издание на обучителния семинар „Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“, съобщиха организаторите. Той е съвместна инициатива на Центъра за обучение по качество и безопасността на храните, катедра Биотехнология на университета, Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Чрез теоретични и практически знания ще бъдат представени съвременните аналитични методи за бързо установяване и количествено определяне на химичните и микробиологични опасности в храни, напитките и фуражите.
Представят се и методите за провеждане на органолептичен анализ.
Обучението е насочено към служители в химични и микробиологични лаборатории, мениджъри по управление на качеството в хранителни, биотехнологични, фармацевтични и други производства, вътрешни одитори, контролни и регулаторни органи, научни институти и висши училища, докторанти и студенти
Теорeтичният обхват покрива теми за:
- изисквания на Българската агенция по безопасност на храните към обектите от хранителната верига
- оценката на риска при осигуряване на безопасността на хранителната верига
- често срещаните видове патогенни микроорганизми в храните и хигиенните индикатори
- модерни бързи методи за химичен и микробиологичен контрол и подходите за тяхното валидиране
- принципи на молекулярно-генетичните методи, конкретно полимеразо- верижната реакция (PCR) при контрол на микроорганизми
- методите за контрол на микотоксини и други химични опасности в храни, напитки и фуражи
- сензорния анализ измерва качеството, осезаемо за потребителя
Практическите занятия включват запознаване с алтернативни методи за микробиологичен контрол на патогени в храни, напитки и фуражи, провеждане на качествено и количествено определяне на патогени със стандартен PCR и с PCR метод, анализ и статистическа обработка на получените резултати, качествени и количествени методи за провеждане на сензорни анализи.
Регистрацията за семината става чрез интернет страницата на университета.