Начало » Новини » Света
15.01.2017 г.

Швейцарска компания изработи ръчен часовник за над милион франка от местно сирене и говежда кожа

h-moser

Базираната в Шафхаузен швейцарска компания за производство на ръчни часовници H. Moser & Cie. пуска на пазара абсурдно скъп и нетраен модел в знак на протест срещу поредното затягане на правилата в сектора, става ясно от публикация на официалния й уебсайт.

За да имат право да поставят върху своята продукция логото „Изработено в Швейцария” (Swiss Madе), от 1 януари всички производители в страната трябва да влагат в своята продукция най-малко 60% части местно производство при 50% досега. „Решихме да се надсмеем над това нелепо изискване”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Едуард Мейлан, като изтъкна, че отдавна са достигнали нивото от 95% използвани части местно производство. Поради тази причина новият продукт е наречен Swiss Mad Watch („Умопомрачителен ръчен швейцарски часовник”) в заигравка с официалното лого Swiss Madе, което вече няма да бъде изписвано върху произвежданите от компанията часовници, въпреки че моделът е със 100% местни „части”. Цената също е умопомрачителна, но с важна аналогия с местната история – 1 081 291 франка (1 август 1291 година се смята за дата на основаването на Швейцария).

Корпусът на Swiss Mad Watch е изработен от швейцарско сирене – златният медалист Vacherin Mont d’Or, добавен към иновативния композитен материал itr2©, след което се обработва и полира. Говежда кожа пък е очевидният избор за каишката. Червен циферблат, 2 стрелки и обозначения за 3, 6, 9 и 12 часа търсят асоциация с швейцарското знаме.

Според H. Moser & Cie. логото „Произведено в Швейцария” е отдавна изпразнено от съдържание, не дава никакви гаранции, създава обърквания и насърчава злоупотребите. „Нашият Swiss Mad Watch изпраща ясно послание до швейцарския часовникарски бранш, властите и почитателите на ръчни часовници – логото „Произведено в Швейцария е безсмислено. Още по-лошо – то създава достоверност за най-тежките злоупотреби в бранша”, посочи Мейлан, обявявайки се в подкрепа на независимите производители на часовници в страната.

Новият модел ще бъде представен на Международното изложение на производителите на часовници, събиращо най-добрите представители в бранша от цял свят, което ще се проведе от 16 до 20 януари в Женева. От H. Moser & Cie. обещават всички приходи от продажбата му да бъдат използвани за създаването на фонд за подпомагане на независимите доставчици на части за швейцарските часовници, изпаднали в тежко икономическо положение, което ги принуждава да изнасят част от производството в Азия. Според компанията те са последните творци, запазващи жив духа на традиционното местно производство на часовници и помагащи му да се развива постепенно.

Швейцарска компания изработи ръчен часовник за над милион франка от местно сирене и говежда кожа
7284
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
С остра критика срещу обществените ни поръчки
Да дойдат швейцарци и холандци - да ни изметат отровните пестициди от земеделието
Днес се дава официален старт на фермерските пазари пред агроминистерството
Швейцарският опит даде старт за нов бизнес на 40 малки ферми от Балкана
В един ден фестивал и форум за чистата храна
С форум за чистата храна се закрива българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“
Българо-швейцарски форум за иновации събира деловите среди в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини