Начало » Новини » Страната
31.12.2016 г.

Призовават населението да подава сигнали за болни и мъртви птици заради птичия грип

Във връзка с констатирани огнища на болестта „Инфлуенца по птиците“ (птичи грип) и бързото й разпространение от Изпълнителна агенция по горите публикуваха на официалния си уебсайт информация за заболяването и мерки за безопасност. Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните 0700 122 99 или на спешната телефонна линия Център 112, откъдето сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителната агенция по горите.

В информацията, предназначена за ловците, се посочва, че птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, кръвоизливи по различните органи и системи, увреждания в дихателната система, което може да доведе до 100% смъртност при домашните и диви кокошеви видове. Веднъж проникнала на дадена територия болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство. Заболяването e опасно за човека, поради което на ловците се препоръчва да спазват стриктно мерките за безопасност при лов на пернат дивеч и боравене с диви птици.

От агенцията припомнят, че дивите водоплаващи птици са основен приемник и преносител на вируса в природата и за разпространението му като цяло при сезонните им миграции. Те са основен източник за зараза за домашните птици чрез директен контакт около водоемите и влажните зони, както и индиректно чрез фекалиите, съдържащи високи концентрации на вируса. Един от пътищата за разпространение на заболяването е неправилно обезвреждане на отпадъците при оползотворяването на пернат дивеч.

Колкото до възможностите за разпознаване на заболяването, от агенцията изтъкват, че при дивите патици и други водоплаващи птици вирусите на инфлуенцата биват потискани до голяма степен от имунната система, като не предизвикват видими клинични признаци. При фазаните и други диви кокошеви птици високопатогената инфлуенца причинява много висока заболеваемост и смъртност, които и могат да достигнат 100%. В тези случаи са характерни кръвоизливи и некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, некоординирани движения, парези, диария и смърт.

От агенцията по горите припомнят, че досега в България смъртност от инфлуенца е наблюдавана при лебеди, пеликани и чапли. Оттам предупреждават, че всеки случай на висока смъртност при диви птици, както и такива с некоординирани движения следва да се счита за съмнение за птичи грип.

Мерките, които трябва да бъдат предприети от ловците за пресичане на разпространението на болестта, са:

1.Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяка висока смъртност при диви птици и констатиране на птици с некоординирани движения.

2.Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяко изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния пернат дивеч.

3.Стриктно спазване на лична хигиена при боравене с трупове на пернат дивеч.

4.Стриктно взимане и предоставяне на проби за изследване (цял труп на птица) от официален ветеринарен лекар съгласно инструкциите.

5. Обезвреждане чрез загробване или изгаряне на перушина, черва и други отпадни продукти след първичната обработка на отстреляния пернат дивеч. В никакъв случай такива странични продукти не бива да бъдат оставяни в природата или дворовете, тъй като те могат да бъдат потенциален източник за зараза.

6.Стриктно спазване на инструкциите и сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните.

От агенцията добавят, че до 6 януари 2017 г. ще бъдат проведени съвещания на комисиите по ловно стопанство по места за координиране усилията на всички заинтересовани страни, включително и ловните сдружения, за наблюдение и ограничаване разпространението на болестта в страната.

Призовават населението да подава сигнали за болни и мъртви птици заради птичия грип
5246
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
Засегнати са 20% от всички яйценосни птици в страната
Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно
Птичи грип.
Българската агенция по безопасност на храните с насоки за действие при откриване на мъртви птици
Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“
Избухна Инфлуенца по птиците в област Хасково
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини