Британски биолози установиха, че консумацията на листа салата, които са били охладени и поставени в пластмасови опаковки, крият риск от заразяване със салмонела, става ясно от публикация в списанието Applied and Environmental Microbiology. Проблемът е в смесените с вода сокове, отделяни от листата салата при отрязването им или от дребни наранени участъци, увеличаващи над 2 пъти вероятността за размножаване на бактерията Salmonella enterica, чиито щамове са силно заразни.
Ефектът се наблюдава дори сместа от листни сокове и вода да е замразена. Учените установили, че патогенните организми в съчетание със сока на растенията образуват микробен биологичен слой, който се оказва силно устойчив на отмиване.
При средно 5-дневно съхранение в хладилници, какъвто е средният срок на съхранение на листата от салата в пластмасови опаковки в британските магазини, върху тях са били открити около 100 хил. бактерии Salmonella enterica. По принцип те попадат върху листата на салатата при отглеждането й на открито чрез насекоми, птици или торове, но според авторите на изследването това може да се случи и чрез преработена течаща вода.
Освен това те са доказали, че бактериите на салмонелата могат да попаднат в съдовата система на растенията, откъдето не могат да бъдат премахнати.
Изследването сочи също, че освен върху салати вредните организми могат да бъдат открити и при пакетиран спанак.