Начало » Важно за фермера » Гори и екология
21.11.2016 г.

Eкип от специалисти оцени и картира степно-храстовите екосистеми на територията на България

sinor.bg

На 24 ноември в София ще се проведе научно-практическа конференция, посветена на  „Картирането и оценката на екосистемните услуги на степно-храстовите екосистеми (СХЕ) и агро-екосистемите (АЕ) на територията на България (извън НАТУРА 2000)”, финансиран от Финансовия Механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2009-2014. Проектът е реализация на инициативата за картиране и оценка на екосистемните услуги в Европейския съюз (MAES) от компанията "Епсилон България" заедно с експерти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Картгео".

Събитието ще се проведе на 24 Ноември 2016г. в СИТИ Хотел Бест Уестърн, на ул."Стара Планина" 6, София, с начален час 09:30 ч.

Ще бъдат представени резултатите от оценка на състоянието на 64 775 СХЕ на територията на цялата страна, извършения сравнителен анализ по региони, както и набелязани основни тенденции в състоянието на СХЕ и предлаганите от тях услуги. Събитието цели да повиши интереса на обществеността и обособени целеви групи за устойчиво използване на екосистемните услуги, предоставяни от степно-храстовите екосистеми.

СХЕ са преходни екосистеми, съчетаващи особеностите както на тревните, така и на горските екосистеми, притежаващи същевременно свое специфично, биологично разнообразие, което е недостатъчно познато. 

Над 90% от всички храсти извън зоните от Натура 2000 са представени от глог, шипка, трънка, драка, люляк, келяв габър (само храсталаци, не гори), смрадлика, вечнозелените храсти на синя хвойна и червена хвойна (разпространени основно в Източни Родопи, Мелнишко, Петричко и др.). Крайречните храсталаци са разпространени по поречията на реките и в тях участват ракита, млади върби и тополи, ракитовица. Високо-планинските храсталаци са много малко извън защитените зони от Натура 2000 и се състоят от  храсталаци на клек, боровинки, сибирска хвойна и други ниски пълзящи вечнозелени храсти.

Всички тези храстови екосистеми предлагат различни директни и индиректни услуги за обществото. Към директните услуги/ползи се причисляват предоставяне на храна за хората и животните (диви плодове, тревни площи), възможност за извличане на биологично активни вещества от лечебните растения, лов и развлечения. Към индиректните ползи от предоставяните от СХЕ услуги отнасяме предпазване на почвата от ерозия, пречистване на атмосферния въздух от газови замърсители, ограничаване на шума, намаляване на ефектите от глобалното затоплянечрез акумулиране на атмосферен въглерод в биомасата им, както и редица други.

Способността на СХЕ да предоставят различни видове екосистемни услуги проличава от получените резултати и налага бъдеща задълбочена работа в това направление. Проектът анализира належащата необходимост за цялостно проучване, популяризиране и опазване на степно-храстовите екосистеми на национално и международно ниво.

На конференцията ще бъдат представени нови дейности във връзка с предстоящото картиране и оценка на агроекосистемите, както и планираните проучвания на общественото мнение и публични обсъждания на социално-икономическите ползи от двата типа екосистеми.

Eкип от специалисти оцени и картира степно-храстовите екосистеми на територията на България
5248
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини