Начало » Новини » Света
21.11.2016 г.

Българо-китайски дом ще има офиси в Шенджен и Пловдив

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Шенджен Сю Цин и заместник-кметът Ай Сюефънг подписаха договор за създаване на Българо-китайски центрове за култура, образование и бизнес в Шенжен и в Пловдив. Това стана при визитата на българската делегация в 20-милионния китайски мегаполис. Визитата беше по покана на Сю Цин и във връзка с провеждащия се от 16 до 21 ноември хай-тех панаир, най-големият в Китай.   

Правителството на 20-милионния китайски мегаполис подкрепи идеята на Областния управител и на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ в двата побратимени града да се обособят постоянни средища, където да се организират  различни събития – културни, образователни, научни, бизнес, туристически.

В китайския „дом“ в Пловдив и съответно в българския „дом“ в Шенджен ще има целогодишно изложение на традиционни китайски/български  стоки, мостри, представяне на историята и културата на страните чрез автентични експонати, фото албуми, пътеводители, изложби, практикуване и изучаване на китайски/български език, насърчаване на сътрудничеството между училища, университети и научните звена от двата града, обмен на туристическа информация. Центровете ще са разположени в Стария Пловдив и в близост до кметството на Шенджен.

Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, общинските съветници Ангел Ангелов и Коста Хаджиев, инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на Сиенит Холдинг и основател на „Тракия икономическа зона“ и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и пловдивски бизнесмени посрещнаха на нашия щанд на хай-тех панаира ръководители на международния екип на община Шенджен. Акцентът на българския павилион е стратегическият проект на Сиенит Холдинг и на шендженската компания China Shenzhen Porter Holdings Co., Ltd.

„EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ е европейската централа на Портър Холдингс, предстоящото изграждане, на която ще даде възможност на производители от цял свят да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове в „Тракия икономическа зона“. Глобалният „умен град“ е един от икономическите двигатели на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа „16+1“. Председателят на Портър Холдингс ЧЕН Зондзиан и ДЖАНГ Чангцинг, председател на департамент „Китай“ на БКАБР, представиха поредната фаза на „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ – подготвения от китайския екип цялостен визуализиран план на проекта.

Софтуерното решение „Безопасна община“ на ОРАК Инженеринг бе другият акцент на българския павилион. Проектът вече се внедрява Пловдив, благодарение на общината и  Министерството на вътрешните работи, и с подкрепата на „Тракия икономическа зона“.

Българската делегация се срещна с Гуо Джингвей, председател на  Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Шенджен /CCPIT Shenzhen/, който подкрепи проекта на Сиенит Холдинг и Портър Холдингс, както и създаването на българо-китайски центрове в Пловдив и Шенджен.

Към идеята за български „дом“ в Шенджен и китайски „дом“ в Пловдив се присъедини и ръководството на Шендженската Политехника  в лицето на председателя на университетския борд проф. Чен Чиуминг и вицепрезидента проф. Ли Юе. Българо-китайската асоциация за бизнес развитие побратими в края на миналата година китайското висше учебно заведение с Техническия университет и Пловдивския университет. Българските партньори бяха домакини през юли на 25 китайски студенти, които опознаха Пловдив и региона по време на едноседмичното си посещение. Догодина Политехниката ще бъда домакин при визитата на български младежи.

На срещите на българската делегация присъстваше Дерек Фънг от община Шенджен, който преди 2 години бе командирован за 3 месеца в Пловдив и продължава активно да съдейства за развитието на българо-китайските отношения във всички области.

Българо-китайски дом ще има офиси в Шенджен и Пловдив
6086
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини