Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.11.2016 г.

Три прости начина да осигурите повече топлина на дръвчетата през зимата

sinor.bg

Въпреки първоначалните прогнози, че ни очаква малко по-мека зима от обичайното, никой градинар не е застрахован срещу значителни, пък били те и краткотрайни застудявания. Експерти и агрономи предлагат 3 прости начина за осигуряване на по-добри условия за презимуване на плодните дървета.

Плътно загърляне

Купчинката земя ще защити основата на ствола от премръзване, слънчеви изгаряния и разпукване на кората, но ако не се направи както трябва, може да доведе до умъртвяване на кората, възпаление на ствола и при особено тежки случаи – до гибел на дръвчетата. Затова със загърлянето не се бърза, а се изчаква метеоролозите да обявят настъпващи студове. Натрупването на пръстта трябва да стане така, че тя да замръзне бързо след това. Ако след загърлянето времето е топло, при наличието на влага ще бъдат налице всички фактори за развитието на вредна микрофлора и загниване на корените.

Освен това трябва да се внимава да не се ползва прилежащата около дървото пръст, за да не бъдат оголвани корените. В овощните градини за целта се използва основно пръстта между редовете дървета. През пролетта тя се връща на старото й място.

Ако през есента не бива да се бърза със загърлянето, напролет освобождаването от нея трябва да се свърши навреме. Според повишаването на температурите се свалят по един или няколко слоя, за да не киснат дръвчетата в мръсотия. Ползата за градината от цялата процедура ще бъде значителна, ако се справите както трябва.

Осигуряване на топлина за корените

През пролетта нерядко виждаме част от клоните се разлистват, а след това изсъхват. Обикновено като причина за това се посочва измръзването им през зимата. По-често обаче причината е в пострадали през зимата корени. Ако зимата е студена, но без много сняг, корените могат да пострадат, защото издържат температури само до -8 градуса по Целзий и само най-устойчивите понасят до -11 градуса.

Трудно е да се познае каква ще бъде зимата, затова е по-добре да се помъчим да осигурим повече топлина за корените. За целта почвата около дънера се покрива с 10-сантиметров слой оборска тор, компост или торф, а ако няма подръка, и 15-сантиметров слой слама или шума ще свършат работа. Под тази „шуба” корените ще преживеят спокойно зимата и рано през пролетта дръвчетата без загуби ще започнат растежа си.

Загряване на цялото дърво

Още в средата на миналия век при прогноза за вероятна студена зима са правени опити за „загръщане” на дръвчетата. Обвивали стволовете и основните клони с хартия, картон и дори със зебло. Сега вече се продават и изкуствени „затоплящи” материали, съветват от електронното издание „Стопанство”. Понякога се прави скелет с формата на пресечена пирамида, обвит с плат или изкуствен материал от типа на найлон или фолио.

Трябва обаче да се вземе предвид, че ако под обвивката е сухо, там задължително ще се заселят мишки. Шепа обработени с химикали зърна ще премахнат опасността за дръвчето от подобно опасно съседство.

Три прости начина да осигурите повече топлина на дръвчетата през зимата
20594
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Присадката и подложката са в покой
Зимното присаждане на овошките има редица предимства
След кампанията
Над 60 хиляди фиданки ще бъдат засадени след коледна кампания на МЗХ
От практиката
Защо е опасно да няма есенен листопад на овошките?
Съвети на експертите
Не заявявайте повторно площи в биопреход, за които вече е давана помощ!
Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
Иновации в екотехнологии
Родният бизнес е рециклирал дървесина, спасявайки 500 милиона дръвчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини