Начало » Новини » Света
30.10.2016 г.

Добавянето на варено яйце към салатата увеличава усвояването на витамин Е от организма

В САЩ откриват ползите от овчарската салата

С добавянето на само едно варено яйце към салатата от разнообразни зеленчуци ще стимулирате усвояването на съдържащия се в тях витамин Е от организма, сочи изследване н учени от университета „Пърдю” в САЩ, публикувано в Journal of Nutrition.

Известен и като „витамин на плодовитостта”, той е изключително важен като антиоксидант заради предотвратяването на натрупването на токсични продукти по клетъчните мембрани. Недостигът му е причина за получаване на анемия. Съдържа се в растителните и животинските мазнини, зеленчуците, млякото, яйцата, черния дроб, месото, както и в зародишите на житните растения.

„Витамин Е е на второ място в класацията на хранителните вещества, които американците не осигуряват на своя организъм, а това поражда проблеми, тъй като притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Потребителите вече могат лесно да подобрят хранителния си режим чрез добавяне на яйца в богатите на зеленчуци салати”, заяви Уейн Кемпбъл, професор в университета.

Колегата му Джун Юн Ким, останал на работа в отдела за науките, свързани с храненето, след защитата на докторската си дисертация, уточни, че в рамките на изследването е било установено между 4 и 7 пъти по-високо ниво на усвояване на витамин Е от организма, ако в салатата бъдат добавени 3 варени яйца. „Изследването е новаторско, тъй като измервахме усвояването на витамин Е от истински храни, а не от добавки, съдържащи конски дози от него”, добави той.

Резултатите от изследването предоставят вариант за по-добро усвояване на витамин Е от храни, съдържащи малко мазнини. Освен това те показват на практика как един вид храна може да подобри хранителната стойност на друг при съвместната им консумация.

Добавянето на варено  яйце към салатата увеличава усвояването на витамин Е от организма
6633
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Онлайн семинар на НССЗ
Когато фуражите не осигуряват нужните витамини за агнетата и овцете
НССЗ
На 25 октомври ще има онлайн обучение за витаминозното хранене при овцете
Градината през лятото
Отличителни особености на сортовете жълти домати
Проучване
Царевица третирана с витамин Е се справя по-добре със засушаването
За потребителите
Витаминозната гама на розовите домати
Полезни съвети
За ранни витамини садим ревен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини