Начало » Новини » Коментари
28.10.2016 г.

Как иновациите решават проблеми в Индия

Информационна кампания

През 1950-51 делът на земеделието и свързаните с него сектори в брутния вътрешен продукт БВП на Индия е бил 51,9%. Шейсет години по-късно през 2012-13 статистиката е коренно различна – 13,7% дял, изключително нисък резултат за сектор, който дава работа на над 50% от населението на страната. Това се посочва в анализ, представен от Института за агростратегии и иновации по линия на кампанията „Иновациите – винаги на мода!“

Според анализаторите тази ситуация в Индия се дължи основно на невъзможността на фермерите да генерират доходи от земята си и постоянното им задлъжняване. Ето защо в азиатската държава се дава гласност и се обръща специално внимание на успешните примери за внедрени иновативни практики в агросектора, които подпомагат модернизирането на стопанствата и повишаването на доходите на фермерите. Ето и някои от тези практики.

Екологични решения срещу вредителите

Барикс Агро Науки е компания, която предлага екологично чисти методи за защита на културите, открити след редица опити и изследвания. Крайната цел е постигане на по-високи добиви от по-качествена продукция с минимални разходи.

Фирмата разработва иновативни продукти, отчитайки вредното въздействие на токсичните пестициди, които замърсяват почвата, водата, а и излизат скъпо. Един от тях е капан за вредители, функциониращ на базата на феромоните. Неговата тайна е в изкуствено синтезираните ароматни вещества, които привличат вредителите.

Другият продукт на Барикс е „лепкав лист за летящи вредители“. Използва се рециклирана хартия в ярък цвят – жълт или син, специално подбран по цветовата скала и доказано привличащ най-малко 19 високо рискови вредители от голямо разстояние.

Почвена добавка за по-високи добиви

Анулек Агротехнологии е група от няколко предприемачи от Мумбай, които разработват проект, насочен към повишаване на почвеното плодородие с цел постигане на по-високи добиви и намаляване на влаганите ресурси. Продуктът, който създават е Биосат - почвена добавка, микс от органични въглища и разнообразни натурални хранителни вещества.

Той запазва плодородието на почвата, решава проблема с въглеродните емисии, поддържа силата на горния почвен слой и увеличава производството на растителни култури, като по този начин води до намаляване на зависимостта от химични торове.

Пръскачка за хормони

МИТРА (Машини, Информация, Технологии и Ресурси за Агросектора) е компания, която има за цел да подобри производствените процеси в зеленчуковите и овощарските ферми, чрез технологични решения. Едно от тези решения е пръскачка с въздух под налягане, която е разработена в частност за производителите на грозде и нар, но е приложима и като цяло в производството на плодове и зеленчуци.

Пръскачката се използва, за да добавя хормони, подпомагащи растежа на културите, да намалява разходите за ръчен труд и да спестява време на стопаните.

Умни ферми за по-добра храна

КропИн Технологични решения е аналитичен подход за справяне с проблемите. Проектът, разработен от софтуерен инженер от Бангладор, има за цел да осигурява технология и експертиза, която да го подпомогне в осигуряването на храна на потребителите по целия свят по един по-безопасен и разумен начин. КропИн предлага информация, публикувана в облачно пространство, интегрирано в мобилно приложение за Андроид. Приложението се казва Smart Farms (от англ. „Умни ферми“) и позволява на големите хранителни компании да проследяват развитието и състоянието на реколтите във фермите в цялата страна, участващи в проекта, като по този начин се осигурява проследимост и прозрачност за качеството на суровините.

Приложението подпомага и фермерите, осигурявайки достъп до информация за добри практики в целия свят, както и прогнози за реколтата от различни видове култури.

Иновации и за аквакултурите

Ерувака технологии е организация, чиято мисия е да ускори внедряването на технологии в аквакултурите – една област, в която фермерите се сблъскват със сериозни проблеми, поради липса на достъп до адекватни технологии, измерващи показателите и чистотата на водните ресурси. Разработеният инструмент представлява соларно захранвана инсталация, разположена върху плаващи буйове. Тя измерва няколко основни параметъра за състоянието на водата – кислородните нива, температурата, нивото на PH – всичките ключови за развитието и оцеляването на рибите и скаридите.

Събраните данни се съхраняват в облачно пространство и се предоставят на индивидуалните потребители чрез интернет, SMS услуги, приложение за Андроид или гласови съобщения. Благодарение на разработената технология също така, фермерите могат дистанционно да управляват автоматизирани съоръжения като аератори и хранилки.

Материалът е предоставен от Институт за агростратегии и иновации, част от информационна кампания „Иновациите – винаги на мода!“

В някои от следващите публикации от кампанията „Иновациите – винаги на мода!“ на Института за агростратегии и иновации, ще се върнем отново на Индия като един добър пример за иновативни решения, внедрени в практиката на фермерите, на които се дава заслужена публичност за доброто на целия агросектор.

Информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“ е инициатива на Института за агростратегии и иновации, която показва как в други страни от ЕС се прилагат успешни иновативни решения в селското стопанство. Като част от кампанията се предоставя информация и за най-актуалното от случващото се във връзка с подкрепата за иновациите и иновативните оперативни групи.

Как иновациите решават проблеми в Индия
5414
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Примката около младите фермери се затяга
Животновъди отчаяно търсят работници от Индия и Непал
Основните клиенти от Близкия изток и югоизточна Азия изпищяха
Индия удължи забраната за износ на кромид за неопределено време
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
В опит да удържи цените им на фона на намалелите запаси
Индия запазва пониженото мито при внос на масла за готвене до март 2025 година
Индия се е съгласила да намали тарифите за внос на американски пуйки, патици и боровинки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини