Начало » Новини » Коментари
10.10.2016 г.

Пускат се 11,3 млн. лева извънредна помощ за животновъди, лишени от субсидии на хектар, пасища или ливади

Важно за фермера

sinor.bg

Държавен фонд „Земеделие“ обявява, че в изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните в периода от 11 до 21 октомври ще се приемат заявления по три схеми за извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството. Документите ще се подават в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции. Извънредното подпомагане е в размер на 11,3 милиона лева и е осигурено от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) на основание на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията от 8 септември 2016 година.           

Изискване към кандидатите по трите схеми за извънредна помощ е да не са заявили за подпомагане постоянно затревени площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) или да са заявили такива площи в размер на не повече от 10 декара на една животинска единица

По схемата за предоставяне на помощ за дребномащабно земеделие бюджетът за крави и биволици е 2 105 300 лв., а за овце-майки и кози-майки294 800 лв. Помощта се предоставя на стопани – физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които през 2016 г. са отглеждали и са заявили по схемите за обвързано подпомагане от 5 до 20 крави и/или биволици и/или от 10 до 49 овце-майки и/или кози-майки.

Бюджетът по схемата за предоставяне на помощ за прилагането на екологични и щадящи климата методи на производство е 4 247 300 лева за крави и биволици и 1 038 300 лева – за овце-майки и кози-майки.

На подпомагане по тази схема подлежат животновъди, които през тази година са отглеждали и са заявили за подпомагане по схемите за обвързано производство над 20 крави и/или биволици и/или 50 и повече овце-майки и/или кози-майки.

Помощ се предоставя за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози майки в едно стопанство. Изискване към кандидатите по схемата е и поне един от животновъдните обекти в стопанството им да е регистриран в населено място в състава на община, включена в нитратно уязвима зона или да имат работещи биогаз инсталации с преработка на биомаса от животновъдни обекти.

По Схемата за предоставяне на помощ за прилагането на екстензивни методи за производство е определен бюджет от 2 938 800 лева за крави и биволици и 719 300 лв. – за овце-майки и кози майки. Допустими са земеделски стопани, които през настоящата година са отглеждали или са заявили за подпомагане по схемите за обвързано подпомагане над 20 крави и/или биволици.

Помощ се предоставя и на животновъди, отглеждали и заявили за подпомагане 50 или повече овце-майки и/или кози-майки, които са допустими по схемите за обвързано подпомагане под селекционен контрол и преходна национална помощ, обвързана с производството.

Кандидатите по тази схема трябва да прилагат екстензивни методи на производство – пасищно или оборно-пасищно, както и всички техни животновъдни обекти да са регистрирани в населени места, чиито землища не попадат в общини, включени в нитратно уязвими зони. Помощ се предоставя за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози майки в едно стопанство.

Индикативните ставки на помощта и по трите схеми са: 29 лева на животно - за крави и биволици и 2 лева на животно – за овце-майки и кози-майки. Размерът на помощта за една млечна крава или биволица и за една овца-майка или коза-майка ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

Пускат се 11,3 млн. лева извънредна помощ за животновъди, лишени от субсидии на хектар, пасища или ливади
11091
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици
ДФЗ изплати парите за 100% пропаднали площи
От днес фермерите могат да кандидастват по държавната помощ заради войната
Парите, преведени през миналата година
Огромен ръст в отпусната държавна помощ – 747,1 млн. лв. през 2023 г., при 221 милиона – през 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини