Начало » Пазари » Животинска продукция
07.10.2016 г.

Търговия на едро с цяло агне в страната

През периода 28 септември – 5 октомври 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната бележат леки разнопосочни изменения спрямо нивата от предходната седмица, посочват в анализ експерти на МЗХ.

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 12,00 лв./кг кланично тегло в Кърджали до 15,95 лв./кг в Благоевград. В три области се отчита седмично покачване на стойностите в рамките на 4,2 - 6%. В резултат на това средната цена на едро на продукта за страната се увеличава с 0,8% на седмична база, до 13,37 лв./кг.

През изтеклия седмичен период в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

По области, цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) се запазват в интервала от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,20 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен). Макар да не са регистрирани изменения на стойностите на продукта по области, средната цена на дребно за страната в ДТО се понижава с 0,9%, до 13,08 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и в Благоевград, на сравнително ниска цена.

През наблюдавания седмичен период средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,29 лв./кг по-ниска от тази на едро.

Агнешки бут

Цените на едро с агнешки бут варират в границите от 13,00 лв./кг (Хасково) до 14,40 лв./кг (Русе). Само в областите Стара Загора и Хасково се наблюдава отклонение на стойностите спрямо предходния седмичен период - повишение с по 2%, което води до покачване на средната стойност за страната с 1,3%, до 13,88 лв./кг.

Предлагането на дребно на агнешки бут в големите търговски вериги се задържа в ценовия границите от 13,20 лв./кг (Пазарджик) до 14,49 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а средната стойност за страната остава 14,07 лв./кг.

Цените на дребно на агнешкия бут в другите търговски обекти са най-ниски в Бургас (11,40 лв./кг), а най-високи - в Русе (14,43 лв./кг), без седмични изменения по области. Въпреки това, средната стойност за страната незначително се покачва на седмична база с 0,1%, до 13,42 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта В ДТО и в Благоевград.

През изминалата седмица средната цена на едро на агнешкия бут за страната е с 0,19 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите търговски вериги и с 0,46 лв./кг по-висока от тази в другите търговски обекти.

Средно за страната, цената на дребно на агнешкия бут в ГТВ е с 0,65 лв./кг или с около 5% по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка е на цени от 12,50 лв./кг във Видин, Враца и Монтана до 13,80 лв./кг в Бургас. В сравнение с предходната седмица, изменение на стойностите се отчита само във Стара Загора и Хасково – покачване с 2%, поради което средната цена на едро на продукта за страната се повишава с 1,2% на седмична база, до 13,12 лв./кг.

Средната цена на дребно на агнешката плешка в ГТВ за страната остава на нивото от предходната седмица - 13,15 лв./кг, като стойностите по области се задържат в границите от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 13,49 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

Предлагането на дребно на агнешка плешка в ДТО варира в ценовия интервал от 10,70 лв./кг в София до 14,43 лв./кг в Русе. Единствено в София се отчита ценово изменение в сравнение с предходния седмичен период – незначително понижение с 0,9%. Средната цена на дребно на агнешка плешка в ДТО за страната е 12,92 лв./кг, с 0,5% по-ниска на седмична база.

През изтеклата седмица цените на едро на агнешка плешка са средно с 0,03 лв./кг по-ниски от тези на дребно в ГТВ и с 0,20 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е с 0,23 лв./кг или с около 2% по-висока от тази в ДТО. 

Търговия на едро с цяло агне в страната
4889
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини