Учени от университета на американския щат Охайо са установили, че при определени обстоятелства консумацията на полезни хранителни продукти става безполезна, като положителният ефект от здравословното хранене най-често бива блокиран от стреса, съобщава електронното издание „Актуални новини”.
Специалистите провели опит с 58 жени на средна възраст 53 години. Участничките в експеримента били разделени на 2 групи. Диетата на първата група била съставена от полезни продукти с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, докато при тези във втората включвала всякакви продукти.
След приключването на експеримента учените направили анализ на кръвта, за да установят дали в организма на участничките протичат възпалителни процеси, и ги разпитали за емоционалното им състояние. При съпоставяне на получените резултати те се убедили, че при жените, които не били напрегнати, нивото на възпаления в организма било ниско, а у онези, които били стресирани, нивото на възпалителните процеси било високо независимо от това дали са се хранили със здравословни продукти или не. Изводът на специалистите е очевиден – здравословното хранене е до голяма степен безполезно при липсата на душевно равновесие.