Сиренето е полезно за здравето, убедени са специалисти от университета в датската столица Копенхаген след проведено от тях проучване, резултатите от което са публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition. В продължение на 12 седмици учените наблюдавали здравословното състояние на 139 души.
Участниците в изследването били разделени на 3 групи: тези от първата консумирали по 80 грама сирене дневно с високо съдържание на мазнини, при втората същото количество било с понижено съдържание на мазнини, а в третата сиренето било заменено с 90 грама хляб и сладко.
Обект на изследването били „добрият” и „лошият” холестерол, чиито показатели били следени постоянно.
В крайна сметка се оказало, че при консумиращите сирене показателите за „добрия” холестерол били доста по-високи от тези у останалите. Освен това хората, консумиращи сирене ежедневно, се чувствали значително по-добре и били по-бодри и активни.
Учените изтъкват също, че сиренето е добър източник на белтъчини, калций и витамин Д, когато се консумира в умерени количества.